Eleveren

“Het is goed dat u mij nog eens even de kans geeft om dat te… eh….” De persconferentie van 12 februari 2012 is al een eindweegs gevorderd en de verslaggever van De Volkskrant verrast door te informeren of er nog iets beslóten is vandaag. Tot dat moment was het gegaan over het betrekken van posities met het oog op misschien naderende bezuinigingen, want cijfers van het Centraal Planbureau waren er misschien nog niet precies maar er was voldoende indicatie. Daarop vooruitlopend had vice-premier Maxime Verhagen al uitlatingen gedaan, VVD-coryfee Ed Nijpels had gewaarschuwd. Achteraf is te vermoeden dat er achter de schermen en wie weet in het kabinet al schermutselingen plaats vinden in het gevecht waaruit de PVV zich enkele maanden later zal terugtrekken.

De premier kiest voor de lichte toon. Lachend-aarzelend zegt hij Jahaaa en doet dan zijn best een opsomming te geven. Maar het blijken kleine beslissinkjes, zoals het eens zijn met een voornemen van de staatssecretaris van Landbouw, een mandaatje verleend aan de minister van Financiën, er is gesproken over een nieuw logo voor een bepaalde rijksdienst. Dat staatssecretaris Bleker over de Hedwigepolder – de premier spreekt soms van “Hèdwiezjepolder” zoals nu – heeft gewoordvoerd, geeft de persconferentie ook een ontspannen sfeer. Tweemaal zorgt de premier hier dus met behulp van zijn taal voor een zekere afleiding.

Concluderend aan het eind van zijn antwoord op de vraag van Raoul du Pré zegt Rutte lachend: “Het is goed dat u mij nog eens even de kans geeft om dat… te….”, hij heft zijn beide handen omhoog en grijpt naar een glas water, “…te eleveren!” Zó is het te horen op de opname van de PC (12.02.1202), zó heeft de Rijksvoorlichtingsdienst het nog onder het oude logo op z’n website in de letterlijke tekst opgeschreven. Rutte houdt van werkwoorden op -éren.

De betekenis van eleveren die Van Dale geeft is een financiële die hier niet van toepassing kan zijn.  Heeft Mark Rutte in zijn korte zoektocht naar het juiste woord onbewust gedacht aan het Engels (to elevate the discussion ‘de discussie meer inhoud geven’ zegt Van Dale) en kwam hij langs die weg op eleveren in plaats van op releveren ‘de aandacht in het bijzonder vestigen op’? Du Pré zegt “Dat klinkt niet of er echt knopen zijn doorgehakt vandaag” en het duurt niet lang of de journalisten wijzen de premier op staatssecretaris Zijlstra en op diens collega Bleker die beiden al hebben aangegeven dat er op hun beleidsterrein niet verder bezuinigd kan worden. Achteraf bleken het spannende tijden voor Rutte-I.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Taal van Rutte met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.