Kalenderfixatie

Een Europese Politieke Unie, dat noemt premier Rutte een fopspeenwoord op de persconferentie van 7 december 2012: je zuigt eraan maar het heeft geen smaak meer. In plaats van zo’n unie prefereert Nederland toezicht door Europa op de banken en de minister-president gaat aansluitend verder: “Vervolgens komt de vraag hoe snel je toe kunt werken ook naar gemeenschappelijke revolutiemechanismes en depositogarantiestelstels. Daar zitten natuurlijk grote consequenties aan vast, dus dat moet stap voor stap. Zonder kalenderfixatie. Maar die richting, die richting bevalt Nederland zeer.”

Kalenderfixatie is een van die woorden uit de mond van Rutte die eventjes bevreemding wekken of humoristisch overkomen en die hij lijkt te gebruiken om de aandacht op te vestigen: zo maakt hij het níet verstrekken van concrete informatie minder opvallend – blijkt niet lang daarna. In het Engels mag calendar fixation een neurotische connotatie bezitten en geen politiek begrip betreffen, in de korte tijd dat geen kalenderfixatie rond het Binnenhof figureerde betekende het simpelweg ‘geen strikte einddata, geen tijdslimiet’ – en dus niks psychologie.

Mogelijk kwam het vanuit Vlaanderen in Den Haag terecht via Buitenlandse Zaken.1) Minister Rosenthal was de eerste die het in de Tweede Kamer gebruikte toen hij op 26 mei 2011 zei: “Mijn collega Steven Vanackere had het op een bepaald moment over kalenderfixatie.” Kort daarvoor had Rosenthal het ook al in een brief aan het parlement gebruikt en direct voorzien van een ontkenning. In de sfeer van BuZa leidt het woord ook in 2014 nog steeds een zeker bestaan, want in dat jaar zegt minister Koenders volgens het geredigeerde woordelijke verslag van een VAO op 10 december: “Je zou je theoretisch namelijk kunnen voorstellen dat er binnen die vijf jaar een lidmaatschapsperspectief zou zijn voor een land, maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk. Laten we daar dan ook maar geen probleem van maken. We zijn nu echter wel af van de kalenderfixatie.”

Wat de minister precies bedoelde, wat geeft het – hij gebruikte dat aparte woord kalenderfixatie.

1) Vergelijk accommoderen dat aanvankelijk een typerende term was in de taal van één specifiek ministerie, Verkeer en Waterstaat.

 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Taal van Rutte met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.