Kiezen uit programma’s

IN HET NIEUWS zijn de concept-verkiezingsprogramma’s voor de naderende Kamerverkiezingen van maart. Van de zittende partijen in de Tweede Kamer is de tekst van D66 verreweg het grootst. Als we voorbijzien aan de PVV is 50Plus het kleinst: D66 heeft in de orde van 60.000 woorden, 50Plus een 6000.

De subtop bestaat uit de VVD en ChristenUnie (elk zo’n 38.000 woorden), gevolgd door SGP en PvdA (34.000 en 33.000). Het CDA heeft een 22.000 woorden nodig, de Partij voor de Dieren 21.000. De omvang van de tekst van DENK bedraagt een 15.000, GroenLinks laat het bij 12.000 woorden.

Voor al deze getallen geldt: het is ongeveer die orde van grootte. De aflopende rangorde op bais van de omvang is dus

D66

VVD

CU

SGP

PvdA

CDA

PvdD

DENK

GroenLinks

50Plus

Variëren deze teksten sterk van elkaar of zijn ze in hoge mate voorspelbaar op grond van hun inhoud? Test, waarde lezer, uw kennis van de Nederlandse politiek en doe de volgende quiz. Raad van de volgende, alfabetisch geordende woorden, in welk partijprogramma dat woord is opgenomen maar daartegenover staat het níet in dat van de negen teksten van de collega-partijen. In welke partij maakt men zich druk om vierlaagscontainervaart, waar wordt er aandacht gevraagd voor mosselzaad-invanginstallaties?

Dit zijn de tien geselecteerde woorden:

beheersjacht

broodfondsen

conflictmaterialen

gelijkspanningskabels

halalhypotheek

mosselzaad-invanginstallaties

open-ruimteheffing

veenoxidatie

vierlaagscontainervaart

wraakporno

 

WELK WOORD WAARBIJ?

WELK WOORD WAARBIJ?

Komend weekend (10/11 december) volgt de uitslag op deze plek.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in In het nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.