Wat zei Buma

Het was hét moment van dat memorabele slotdebat gisteravond: Pechtold die Buma verwijt aan de zijkant te zijn blijven staan bij Rutte-II. Het was voor de CDA-lijsttrekker geen verwijt, sterker nog, hij was het er helemaal mee eens. Immers, Pechtold had bij Rutte op schoot in het Torentje dingen bedisseld, Buma had in de Tweede Kamer het kabinet gecontroleerd zoals dat de oppositie betaamt.

Maar dan gebeurt er iets waar Buma zichtbaar onaangenaam door verrast wordt. Pechtold refereert aan z’n eigen politieke ervaring op lokaal en landelijk niveau en wil dat contrasteren met de voorgeschiedenis van Buma: werkzaam bij de Raad van Sate, fractiemedewerker in de Tweede Kamer, Kamerlid. Daar reageert de CDA’er toch – is dat mogelijk? – nijdig op. Begrijpelijk: hier wordt een aspirant-premier geafficheerd als iemand met een beperkte politieke ervaring.

SYBRAND BUMA (CDA) vs Pechtold

Bij de opsomming van Pechtolds eigen carrière werpt hij er tussendoor “Toen ik in de wieg lag” en hem ontkomen spottende kreten als “aah” en “wat lief”. Dat laatste grijpt Pechtold graag aan om te verwijzen naar het roemruchte wat-kijkt-u-liefmoment van Balkenende tegenover Mariëlle Tweebeeke. Maar in die paar seconden dat dit debatje duurt (via Youtube vindbaar, het gaat om nauwelijks een minuut) gooit de aangevallen nummer één van het CDA er nog iets tussendoor.

Wat zegt hij daar? Het geluid en het beeld lopen niet parallel – evenmin als gisteravond bij het debat. Dat maakt het moeilijk om het precies te verstaan. Ik hoor “Beetje slof, deze farce van u” maar ik twijfel genoeg om vandaag de media geïnteresseerd te volgen in de hoop, de juiste versie te zien voorbij komen. Crowdsourcing moet zoiets toch overtuigend naarboven kunnen brengen.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in In het nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.