Renske Hinke Jannetje

IN HET NIEUWS verklaar ik de voornaamgeving in Nederland, ik lette er toevallig vanochtend op in de weekend-editie van NRC Handelsblad. Wat blijkt? Er is een trend waardoor kinderen die nu geboren worden meer namen krijgen dan de grootouders die momenteel overlijden.

Even tellen?

  • Er zijn 12 verschillende geboorte-advertenties. Olivia Anna Eva Else van Suchtelen spant met vier voornamen de kroon, maar de meesten krijgen er drie. Niemand gaat met één voornaam door het leven.

Uitgerekend: 83% van de kinderen in deze NRC-advertenties krijgt 3 of meer voornamen.

  • Er zijn 15 overlijdensadvertenties. In zes gevallen heeft de gestorvene één voornaam, driemaal tellen we drie voornamen. De meesten hebben bij hun geboorte twee stuks gekregen.

Uitgerekend: 80% van de mensen in de NRC-rouwadvertenties bezat minder dan 3 voornamen.

Eén zaterdagmorgen is maar een klein proefje en de NRC niet meer dan één krant. Maar de proef is willekeurig en juist degenen die in deze krant adverteren kunnen heel goed een indruk geven van wat er momenteel of straks aan cultuurgoed bezig is te zinken. De trend in deze kring is momenteel 3 voornamen voor een pasgeborene.

 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in In het nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.