Planeet en planetair

IN HET NIEUWS is de bijeenkomst van vandaag in de hoofdstad van Frankrijk. Op initiatief van de Franse president is er een top in Parijs: precies twee jaar na het Klimaat-akkoord dat naar die stad genoemd is, is het tijd zegt Macron samen met twee mondiale toppers (de bazen van de Wereldbank en van de VN) om samen te komen en “the ecological emergency for our planet” te adresseren, in het Nederlands aan te pakken. Het is tijd voor concrete actie.

Minister-president Rutte is namens Nederland aanwezig bij deze wat genoemd is de One Planet Summit. Er zijn er meer, maar die ene die door de organisatie bedoeld wordt  is our planet, want daar spreken ze van, de aarde.

Dat er meer planeten zijn – zelfs het exacte aantal van bijvoorbeeld de zon laat ik even in het midden – zien we aan het verschijnsel van de planetaire nevelvlekken die Van Dale omschrijft met ‘betrekking hebbend op, overeenkomstig met de planeten’. Meervoud, planeten.

Het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft uiteraard te maken met de toekomst van de wereld. Minister Sigrid Kaag zei bij de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer: “Duurzaamheid en anders omgaan met de beperkte planetaire middelen die ons zijn toegekend, niet voor deze generatie maar voor toekomstige generaties, is heel centraal in de Sustainable Development Goals.”

In de woordengroep beperkte planetaire middelen is duidelijk dat planetair betrekking heeft op die ene planeet waar het vandaag in Parijs over gaat, de aarde. Sustainable Development Goals is Engels in het antwoord van minister Kaag, planetair is in de lezing waarin zij het gebruikt Nederlands, maar het oogt als een anglicisme. Het is hier de derde betekenis uit de OED: ‘Of or relating to the earth; terrestrial; worldwide, global.’ Die kent Van Dale nog niet, maar dat is een kwestie van tijd.

ONE PLANET SUMMIT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in In het nieuws, PARLEVINKEN, Rijp voor opname (Van Dale). Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.