Een handjevol tweets

In het Kerstreces heb ik een aantal malen een tweet gepost met een korte talige inhoud, soms een zelfstandige tweet, soms een thread. Onderwerp: de Tweede-Kamertaal in 2017.

  • Het Nederlands in de nieuwe Tweede Kamer, in de periode van eind maart tot en met december 2017: development; empowerment, vrouwenempowerment; assessment, impactassessment; treatment; commitment; investment; adjustment….

… masterclass, mass, pass, process, less, mess, bitcoinmadness, cool-headedness, competitiveness, business, lifesciencebusiness, corebusiness, agribusiness, eagerness, fairness, progress, stress, hittestress, keuzestress, werkstress. Hey!

Hey! Dodgy. Sneaky. Tricky. Wobbly. Mildly. Friendly. Remotely. Sloppy. Allemaal woorden in de nieuwe Nederlandse TweKa van maart/december 2017 volgens officiëuze Handelingen. Inclusief SORRY (maar dat laatste woord welgeteld 126 maal).

  • In 2017 zette de groei van het voorvoegsel MEGA- in de TK door: mega-aanslag, mega-ingewikkeld, megabedrag, megabedrijven, megacadeau, megadebat, megaformaat, megahandelsverdrag, megahuizenbezitters, megaklus, megakrottenwijk, megaministerie, megaontwikkeling,…

… megaoperatie, megaopgave, megapakket, megaschalig, megaschuld, megastal, megasubsidie, megategenvaller. Toppunt: MEGAGROOT – sinds 2008 in de TK gehoord, nog niet in @VanDaleUitgever.

  • Mooie uitspraak in TK 2017 van @HankeBruinsSlot tot minister Plasterk: “Volgens mij kan hij de hoofdschootsrichting die hij daar heeft aangehouden, nog verder inkaderen.” De betekenis? Tja. En onder de foto ook al raadselachtige vraag: “onvoldoende gedimensioneerd”?

 

 

 

 

 

 

• Nieuw in 2017 in TK maar nog niet in @VanDaleUitgever: hybriditeit, slacken, ondermijningskamer, gedriedubbelcheckt, hufterfeit, scheefbouw, infokap, turborotonde, adaptatiedialoog, moederentiteit.

 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in PARLEVINKEN. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.