Kamertaal in 2018 in 8 blokjes (7)

Blokje 7 Ministers gebruiken vrij veel nieuwe woorden – waarschijnlijk vooral aangereikt door hun ambtenaren en eerlijk is eerlijk, lang niet allemaal geslaagd (evenmin trouwens als de suggesties vanuit de Kamer). Maar misschien denkt u anders over voorbeelden als anderhalvelijnscentrum (minister Bruins) en inkoopgesprek (in de zorg, door minister De Jonge). Daar is verder de term -erdoelen van diezelfde Hugo de Jonge (waarbij het dus meer of minder wordt). Het is net zo bedácht als wanneer minister Van Engelshoven spreekt van avorisering in het onderwijs (waarschijnlijk betekent dat een toenemend aantal leerlingen dat MAVO, HAVO afrondt, AVO-risering). Uit de hoek van Defensie kwam de voor mij nieuwe term VeVa-leerlingen (die volgen een opleiding in VeVa, Veiligheid en Vakmanschap).

Persoonlijker en minder ambtelijk klinkt Eric Wiebes als hij het woord pentalateral gebruikt (‘samenwerkend met de [vijf] landen om ons heen’). Net zo nieuw: als Wouter Koolmees spreekt van een geloofshuis, allicht een term-met-toekomst om niet kerk, synagoge, moskee en misschien nog meer van dergelijke specifieke ruimtes te hoeven benoemen.

Kajsa Ollongren deelt met Mark Rutte een verliefdheid op de juridische manier van zeggen waarbij zien op gebruikt wordt: deze bepaling ziet op dit en dat. Dat betekent in die kring ‘slaat specifiek op’. Rutte en Ollongren zijn geen juristen en hoe vreemd klinkt het dan bijvoorbeeld als de premier zegt: “Dit is een inschattingsfout die ziet op hoe ik dacht dat dit politiek zou landen.”
Allicht op basis van zijn opvoeding leent Wopke Hoekstra van de theologen het beeld van de kronkelige weg die bezaaid is met doornen en distels. Genesis 3 voor de kenners, het geloof: volgend blokje.

Aanvulling 14.02.2019: Op Valentijnsdag mag een andere persoon vast genoemd worden die zich sterk aangetrokken moet voelen tot de collocatie zien op (waarschijnlijk tot het Binnenhofs meer in het algemeen), Landbouwminister Schouten. Op 13 februari 2019 zei zij onder andere dit volgens de ongecorrigeerde verslagen van de Tweede Kamer:

• Die overtredingen zagen op het op dat moment gehouden aantal dieren op de bedrijven.

• … we houden wel nauw contact met de sector over de situatie. Die gesprekken moeten daar ook op zien.

• U kunt daarin precies zien hoeveel keer er gehandhaafd is en hoeveel overtredingen er zijn geconstateerd. Dat ziet ook op de dieraantallen…

Aanvulling 21.02.2019: Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) zei zojuist dat een bepaald amendement toe ziet op….


Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.