HET BOS IN STUREN… sportjournalistieke taal (vii)

Natuurlijk is het correct wat Van Dale als eerste omschrijving geeft bij de uitdrukking iem. het bos in sturen “hem misleidend afschepen” maar jammer is het tegelijkertijd. Zo’n lexicon moet neutraal zijn en er staat dus niet hoe mooi is het om te zien dat een voetballer zijn tegenstander met een schijnbeweging voor schut zet. Nu ja, het is voor de neutrale toeschouwer een genoegen, voor het slachtoffer minder. Van die sportieve toepassing zien we niets in het grote woordenboek.

Heerlijke uitdrukking, vandaar een paar langere citaten inclusief het derde met heerlijke bramenjam bereid door James Worthy in Het Parool van 15 mei 2019:

  • Voor de jongens en mannen die tegen De Graafschap mogen voetballen is dat altijd iets bijzonders, maar zullen dat nooit zo laten merken. Je ziet dat ze ontzettend hun best doen. Voor eigen publiek, vrienden en familie is het in ieder geval belangrijk geen panna te krijgen of misschien zelfs wel Ted een klein beetje te kunnen vernederen door hem het bos in te sturen. [panna is gepoort worden]
  • En dan de wedstrijd. Die was in feite na tien minuten gespeeld. Bakker maakte op aangeven van ‘maatje’ Ferdy Poelman 1-0. Hinke Scholten mikte in twee keer 2-0 binnen na een indrukwekkende soloactie. Op slag van rust stuurde Bakker de EMMS- keeper en directe tegenstander het bos in: 3-0.
  • Van Persie was een straatvoetballer. Hij stuurde ­tegenstanders zo diep het bos in dat ze verdwaalden en een dag later onder de brandneteluitslag thuiskwamen met twee potjes zelfgemaakte bramenjam.
  • El Hamdaoui, de technicus die zo graag tegenstanders het bos in stuurt, kwam transfervrij over van de aanstaande tegenstander van Ajax in Champions League.
  • Twee minuten stond Joey Veerman in het veld, toen hij met een simpele voetbeweging twee verdedigers van Jong PSV het bos in stuurde.
  • De razendsnelle spits stuurde met een ‘Zidane-beweging’ twee verdedigers het bos in en prikte vervolgens de beslissende treffer achter doelman Oscar van Wezel.
SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerdere onderwerpen: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.