NA DE THEE… sportjournalistieke taal (xix)

  • Nys kreeg nog een grote kans op een treffer, maar schoot de bal rakelings naast. Na de thee kwam hij niet meer terug op het veld.
  • Na de thee wordt VVV door een compleet nieuw Wolfsburg (elf wissels) bij vlagen weggetikt.
  • Het ondenkbare gebeurde. Het massaal op de wedstrijd afgekomen publiek zag dat BSVV na de thee de 3-1 achterstand omboog in een sensationele 4-3 zege, mede dankzij een verwoestende uithaal van de mee opgekomen Viani en een bekeken schot in de verre hoek van Cheyenne.
  • De vurige speech van Van Dalen had effect, na de thee stond er een heel ander Volkel op het veld.
  • (handbal) Na de thee versnelde Beilen het tempo opnieuw en nu lukte het wel om afstand te nemen.

Waarachtig, de uitdrukking bestaat nog – en vooral bij wat lager beoordeelde, minder professionele sporten (en in meer regionale media). Na de thee, een cliché uit de oude sportjournalistiek die nog wist wat de elftallen halverwege de wedstrijd in de kleedkamers geserveerd kregen. Thee, want de senioren voetbalden in principe ergens in de middag, theetijd.

Heel wat vriendelijker dan rijp voor sloop of slacht (laat staan in het mes lopen), maar inderdaad: een cliché en eentje die gedateerd is bovendien.

SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerder onderwerp van aandacht: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer. Het bos in. Renderen. Pielen. Pingelen. Vaste waarde. Uit je stekker. Een positie invullen. Hoog staan in het veld. In het mes lopen. Veel mensen achter de bal. Rijp voor de slacht(bank). Rijp voor de sloop.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.