DE BAL POMPEN… sportjournalistieke taal (xxvi)

Het gaat, beste lezer, om het pompen, niet het oppompen van de bal. In Van Dale vind ik het niet, daarom die speciale waarschuwing voor een eventueel misverstand.
Pompen betreft bijna vanzelfsprekend een balsport, zoals voetbal maar ook waterpolo. Maar bij basketbal, hockey, cricket of honkbal wordt er (voorzover ik weet!) niet met de bal gepompt. Pompen is te vergelijken met “de lange bal hanteren”, misschien met iets meer kracht en met wat minder beleid. Bij voetbal is het vooral een verplaatsing van de bal van achteren naar voren, eventueel in het vijandelijke strafschop- = het zestienmetergebied. Dit zijn de verklaringen van de getuigen-deskundigen, de sportjournalisten:

  • Kums en Bornauw werden kinderlijk eenvoudig afgetroefd op een verre ingooi, Lamkel Zé pompte de bal genadeloos in doel.
  • BZC pompte de bal voor het doel en Jan-Willem Slaghuis scoorde na een fel duel de 9-9. Een voorsprong van 9-6 was voor de waterpoloërs van De Ham als sneeuw voor de zon verdwenen.
  • Unitas ’30 pompte de bal continue (sic, SR) in het strafschopgebied. RBC, niet beschikkend over een luchtmacht [lees: verdedigers met lengte SR], moest zich veelal behelpen en de 3-3 hing in de lucht.
  • Sparta probeerde daarna de lange mensen in stelling te brengen en pompte de bal vaak naar voren, maar de Aaltenaren kregen zelf ook nog kansen.
  • Quick Steps stuurde al het fysieke geweld dat het rijk is naar het front en pompte de bal nog één keer diep.
  • Alcmaria Victrix kwam nog wel met een slotoffensief en pompte de bal continu het zestienmetergebied in.

In de eerder ontdekte tweedeling valt het pompen van de bal in het lagere echelon.

SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerder onderwerp van aandacht: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer. Het bos in. Renderen. Pielen. Pingelen. Vaste waarde. Uit je stekker. Een positie invullen. Hoog staan in het veld. In het mes lopen. Veel mensen achter de bal. Rijp voor de slacht(bank). Rijp voor de sloop. Na de thee. De tanden stuk bijten. Volle bak. Binnenkant paal. Een speler halen. Wat laten liggen. Op zoek naar.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.