DOOR HET IJS… sportjournalistieke taal (xxvii)

In deze serie bleek voetbal de hofleverancier. Dat heeft ermee te maken dat ik van die sport het meeste mee krijg, voorzien van Nederlands commentaar. Typisch niet-voetbal en niet per se winters is de uitdrukking die we niet te letterlijk moeten nemen, door het ijs zakken. Voorbeeld van een totale tegenvaller voor sporter en volgers. Sporters zakken door het ijs, coaches minder…..
In de zomer gaat het vooral om sport op de fiets:

  • Bob Scholten zakt door het ijs (BMX)
  • Bram Tankink reed meerdere grote rondes met Kruijswijk. Hij kan het zich niet herinneren dat zijn collega door het ijs zakte. (wielrennen)
  • Vorig week nog in Aken eindigde Team NL op de zesde plaats. “Door het ijs gezakt”, noemde Ehrens dat. (paardensport)
  • Of Alaph daadwerkelijk in de voetsporen van Hinault kan treden, zal moeten blijken. Voor hemzelf lijkt de Tour al geslaagd, zelfs als hij in de Alpen door het ijs zou zakken. (wielrennen)
SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerder onderwerp van aandacht: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer. Het bos in. Renderen. Pielen. Pingelen. Vaste waarde. Uit je stekker. Een positie invullen. Hoog staan in het veld. In het mes lopen. Veel mensen achter de bal. Rijp voor de slacht(bank). Rijp voor de sloop. Na de thee. De tanden stuk bijten. Volle bak. Binnenkant paal. Een speler halen. Wat laten liggen. Op zoek naar. De bal pompen.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.