DE BORDJES VERHANGEN… sportjournalistieke taal (xxviii)

Waarachtig, het blijkt nog altijd voor te komen in sportverslagen, net als na de thee, de uitdrukking van het verhangen van de bordjes die er mee verbonden leek:

  • Na de 6-0 nederlaag bij De Ster werden de bordjes verhangen en kreeg Ravesteijn een basisplek.
  • Dirkshorn werd in de nacompetitie ten koste van Andijk behoed voor degradatie. Inmiddels zijn de bordjes verhangen en wordt de ingebracht jeugd door hun coach naar een beter niveau geleid.

Inderdaad, het is gedateerde journalistiek. Dat is te zien aan het lagere niveau waarop de gezochte citaten vindbaar zijn en bijvoorbeeld aan het volgende van 40 jaar terug:

  • Ook in Knok ervoor! (1979) van Ton van Beers en Ad van Emmenes worden in het laatste hoofdstuk de bordjes verhangen.

Denk nu eens wél letterlijk, neem een oud scorebord in gedachten waarbij een goal bijvoorbeeld werd uitgebeeld met een opgehangen kegel of iets dergelijks. Daaruit werd zichtbaar dat de stand een totaal ander aanzien had gekregen. Het betreft niet enkel de voetbalsport, getuige deze voorbeelden – als steeds gevonden via Lexisnexis:

  • (basketbal) De Zeeuws-Vlamingen scoorden in die fase slechts vier punten en zagen bij de rust dat de bordjes verhangen waren: 21-16.
  • (paardensport) Ook vorig jaar lukt het ondanks verwoede pogingen niet om iets van de grond te krijgen. Maar dit jaar zijn de bordjes verhangen. En deze gemeente heeft de geldbuidel – nooit ver weg als het om paarden gaat – toch weer flink laten rammelen (…).

De geïnteresseerde lezer merkt aan het laatste citaat dat we langzaam terugkeren naar politieke sferen. Dat zal ook het geval zijn in de laatste twee afleveringen in deze reeks, morgen en overmorgen.

SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerder onderwerp van aandacht: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer. Het bos in. Renderen. Pielen. Pingelen. Vaste waarde. Uit je stekker. Een positie invullen. Hoog staan in het veld. In het mes lopen. Veel mensen achter de bal. Rijp voor de slacht(bank). Rijp voor de sloop. Na de thee. De tanden stuk bijten. Volle bak. Binnenkant paal. Een speler halen. Wat laten liggen. Op zoek naar. De bal pompen. Door het ijs.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.