IETS MEENEMEN… sportjournalistieke taal (xxix)

Dat we langzamerhand terugkeren naar de politiek blijkt alleen al uit wat we aantreffen als er via LexisNexis gezocht wordt naar voorbeelden met het werkwoord meenemen: we vinden allereerst voorbeelden uit de wereld van de politiek.

  • (politiek Oostzaan) Waar in een doorsnee-gemeente de wethouder reageert op kritiek van de raad, zei de wethouder van de bestuursconstructie met twee kapiteins op een schip, dat hij de zorgen van de raad zal meenemen naar Over en dat er uit het bestuur van Over een reactie op zal komen.
  • (gemeente Appingedam, let op de wethouder met in dit kader toepasselijke familienaam) “We willen graag hun kijk op groen meenemen in ons beleid”, zegt wethouder Lea van der Tuin.

Meenemen naar, meenemen in: u zult wel merken wat we met een reactie gaan doen. Eerst is er tijd gewonnen voor de politicus!
Maar deze serie van 30 stukjes is een simpele, sportjournalistieke vulling van een recesperiode, daarom terug van de politiek naar de sport:

  • (springplank) Het is lekker als je een goede voorronde springt. Dat vertrouwen kun je dan meenemen.
  • (basketbal) De energie die we hadden opgebouwd tegen Zuid-Korea wilden we meenemen naar Servië, maar dat mislukte.
  • (voetbal) Wij moeten gewoon naar onszelf kijken en alles meenemen richting de competitie.
  • Een gevoel van trots, vreugde en cohesie. Dat moeten ze meenemen de wedstrijd in.
  • (Viviane Miedema) Ik ben blij dat ik mijn vorm van Arsenal heb kunnen meenemen naar het WK.
  • (coach Wiegman) Er waren momenten waarop we kritisch moesten zijn. Maar er zaten ook best goede dingen in. Het was niet helemaal niks. Dat moeten we meenemen.
  • Het is jammer dat wij hier stranden, maar Vitesse staat weer op de kaart en dat gaan wij naar volgend seizoen meenemen.

We gaan het meemaken: hoe pakken die goede voornemens van Vitesse Delft uit in het nieuwe seizoen?
Meenemen in de politiek is ‘afwachten wat de bestuurders besluiten’, in de sport is het vooral psychologie. Als de ene wedstrijd goed ging, moet dat resultaat bijdragen aan de volgende match. De voetbalsters op het WK hebben vooral deze zomer – we hoorden het in alle toonaarden gezegd worden – véel meegenomen uit de vorige ontmoeting en kwamen erg ver.

SPORTJOURNALISTIEK (Van Dale)

In deze serie waren eerder onderwerp van aandacht: Vrouwen en kinderen eerst. Een listige afdaling. Stoeltje. Loopactie. De bal terugleggen. Als de brandweer. Het bos in. Renderen. Pielen. Pingelen. Vaste waarde. Uit je stekker. Een positie invullen. Hoog staan in het veld. In het mes lopen. Veel mensen achter de bal. Rijp voor de slacht(bank). Rijp voor de sloop. Na de thee. De tanden stuk bijten. Volle bak. Binnenkant paal. Een speler halen. Wat laten liggen. Op zoek naar. De bal pompen. Door het ijs. De bordjes verhangen.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.