Variatie in familieberichten (7): Marjan uit Maria Janna, Marith uit Maria Judith e.d.

Vooral rond de officiële voornaam Maria zien we veel voorbeelden in rouwadvertenties waar het volgende uit duidelijk wordt: roepnamen kunnen samentrekkingen zijn van twee doopnamen. Uit een enorme voorraad is het simpel enkele voorbeelden te lichten:
Malou < Marie-Louise
Margriet < Maria Grietje
Mariot < Maria Otto (vrouwennaam)
Marjan < Maria Janna of Maria Janneke
Marleen < Maria Lena
Marjel < Margriet Jellina
Marjet < Martha Jetske

Hier is dus het beginstuk Ma– of Mar– van Maria (of Margriet, Martha) gecombineerd met het beginstuk van de (eventueel een) tweede voornaam.
Dat is bijvoorbeeld niet zelden ook het geval met het product Marian, gebaseerd op Maria Anna. Maar aan de basis van Marian kan ook Maria Johanna liggen en dan is het begin van de ene naam gekoppeld aan een middenstukje van de andere. Vergelijk de voornaam Marinel wanneer deze ontstaan zal zijn uit Maria Cornelia. Of Marian voortgekomen uit Maria Adriana, Marlies/Marlis < Maria Elisabeth e.d.

Uit Brabants Dagblad

Mariette is enkele malen geobserveerd als samentrekking uit Maria + Henriëtte maar ook uit Marie Antoinette: een begin van Maria voorzien van een slotstuk van een andere naam. Marita < Maria Metta, Marith < Maria Judith, Marisa < Maria Louisa, Marlien < Maria Pauline zijn gevallen die duidelijk maken dat dit een succesvol procédé is.

Ook al is de volgorde van de doopnamen A+B, dat kan heel goed aangepast worden tot B+A om een partje van elk van de twee te mixen tot een roepnaam (de eerste twee gevallen zijn in beeld zichtbaar gemaakt):
Anna Maria > Marian
Johanna Maria > Majo
Johanna Martina, Margrieta Johanne, Maria Joanna, Martje Joukje > Marjo
Helena Maria > Marleen
Helene Maria > Marlene
Pieternella Maria > Manella
Leijntje Maria > Marleijn

De spelling in dit laatste voorbeeld maakt duidelijk dat we inderdaad aan juist deze combinatie moeten denken bij deze allicht bewust gekozen voornaam.

Uit PZC

In een minderheid van de gevallen wordt er een beetje gesmokkeld, zoals Marlijn < Amarise Willemijn laat zien. Of kijk naar Marjon < Margrieta Johanna waarbij een niet helemaal perfecte weg is afgelegd van twee doopnamen naar een kennelijk geprefereerde roepnaam.

Omdat Maria en andere feminiene voornamen die beginnen met Mar– zo’n succesvol geval zijn, ging het in deze aflevering over vrouwelijke roepnamen. Bij mannen zijn er ook mogelijkheden. Maar Maria zal in deze reeks nogmaals onderwerp van attentie zijn. (volgende aflevering)

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.