Variatie in familieberichten (11): Lina en Sina af te leiden uit reeksen doopnamen

Ina en Gina kwamen in aflevering 10 aan de orde, Lina en Sina vergezellen hen nu. Nu ja, Lina is maar één variant in een rijtje dat langer te maken is via bijvoorbeeld Lien, Line, Lineke, Lini, Linie, Liny, Lyneke. Maar Lina c.s. allemaal moeten (afgaande op de bekeken familieberichten via mensenlinq.nl) als doopnaam teruggaan op een bonte reeks doopnamen zoals deze: Abelina, Abeline, Adelina, Akkeliena, Akkelina, Alina, Angelina, Angeline, Anjelina, Annechina, Anselina, Apolina, Arendina, Ariana, Arline, Asselina, Aukelina, Aukina, Barelina, Barellina, Barlina, Bartelina, Bateliena, Berendina, Berliena, Bernardina, Bijkina, Caesarina, Carolien, Caroliena, Carolina, Caroline, Catalina, Cathalijntje, Cathalina, Cathalyna, Catharina, Catherina, Catholijntje, Celina, Christina, Christoffellina, Clazina, Cornelia, Délina, Derkolina, Dirklina, Doekelina, Doelina, Ebelina, Edelina, Edzelina, Egberdina, Eikelina, Ekelina, Eliene, Engeliena, Engelina, Engeline, Esselina, Eveline, Everdina, Feikeliena, Foekelina, Fokelina, Fokkelina, Francina, Garrelina, Garrelina, Geessiena, Geessienna, Gelina, Gelina, Gerardina, Gerridina, Gerritdina, Geselina, Gezina, Gillina, Harkeliena, Harkelina, Harmina, Harmine, Heilina, Helena, Henderika, Hendrina, Hermina, Hesselina, Hillechiena, Hubertina, Hyachinthus, Imelina, Irmeline, Jacomina, Jacqueline, Jantien, Jantina, Jantine, Jantine, Jellina, Jetskliena, Jibbelina, Josephina, Jozefina, Juliana, Karolina, Karoline, Lammechien, Lammerdina, Liduina, Lidwina, Liekelina, Losientje, Louwina, Machaliena, Machalina, Macheliena, Machelina, Magchelina, Magdalena, Marina, Martina, Mechelina, Mechtelina, Megchelina, Meglina, Mettiena, Michalina, Michelina, Okkelina, Orselina, Osselina, Ottolina, Paulien, Paulina, Pauwelina, Pellina, Philippine, Pieterdina, Remmelina, Rikselina, Roeliena, Roelina, Roliena, Rolina, Rosalia, Seikeliena, Seikelina, Selina, Sibbelina, Sipkelina, Stephelina, Stoffelina, Tallina, Thalina, Tjaakolina, Tjaardina, Ubelina, Urselina, Ursulina, Vogelina, Voulina, Vroukiena, Warmelina, Wemeliena, Wemelina, Wemeline, Wendelina, Wentelina, Wenzelina, Wesselina, Wievenliena, Wilhelmina, Wilkolina, Willemina, Zegeline

Uit De Kanaalstreek

Al die doopnamen komen of kwamen tot voor kort onder ons voor, allicht ongeweten – en er is weinig fantasie voor nodig om te veronderstellken dat zij als naam verdwijnen, want hoe vaak worden kinderen nu nog Ebelina, Edelina, Edzelina, Egberdina, Eikelina, Ekelina genoemd, of Seikeliena, Seikelina, Selina, Sibbelina, Sipkelina, Stephelina, Stoffelina?

Sina (en Sien, Siena, Sina, Siene, Sieneke, Sieni, Sienie, Sientje, Sieny, Sini, Sinie, Siny of mannelijk Sinus) gaan op net zo’n manier als roepnaam terug op Alphonsina; Andriessiena; Assina; Blasina; Blazina; Clasina; Clasinus; Clazina; Demacena; Eelsiena; Eisiena; Elsiena; Elsina; Elsine; Elsinus; Elziena; Elzina; Elzinus; Esziena; Euphrosine; Francien; Francijna; Francina; Francisca; Fransina; Frencina; Fritsina; Geessiena; Geessina; Geeszien; Georgine; Geselina; Gesiena; Gesina; Gezien; Geziena; Gezienus; Gezina; Gezinus; Gosiena; Gosina; Gossina; Gozina; IJntsina; Insiena; Jansiena; Jansina; Jesina; Jetsina; Josina; Jozefina, Jozina; Karsiena; Kassina; Klaasientje; Klaasina; Klaassien; Klaassiena; Klaassina; Klasien; Klasina; Klaziena; Klazina; Knelsina; Knelsinus; Knelziena; Meinzina; Mensiena; Mensina; Neissina; Nicolasina; Niessina; Osina; Regina; Rensina; Renzina; Servasina; Teunissina; Teunsina; Thijssiena; Tiesiena; Vrouwsina; Wesselina; Zijna; Zweerzina; Zwiersina

Uit DvhN

Rina (en met haar Rien, Riena, Rina, Rieneke, Rineke, Rienie, Rini, Rinie, Riny, Rinni, Rienk, Ries, Riet, Rietje, Rita; Rinus) is afgeleid van een veel minder lange reeks zoals Adrianus; Alexandrina; Andrinus; Arina; Bernardina; Catharina; Catharinus; Cathrina; Hendrienus; Hendrina; Adriaan; Marien; Marijnus; Marina; Marinus; Quirinus; Reindina; Reinira; Rini; Rinus; Adriana, Ariena, Huigerina, Katharina; Hendericus, Hendrikus; Jasperina; Jasprina; Jerina; Berendina; Rudolfina; Katarina; Krina; Laurina; Lawerina; Lourina; Louwerina; Marina; Quirina; Regina; Stofferina; Theorina; Woudrina; Gijsberdina; Wouterina; Wilhelmina; Zegerina; Doederina, Everina; Rinze, Rintje, Renske, Rindertje; Arinus; Catharinus; Catrinus; Goverinus Jacobus; Hillechienus; Marianus; Marinus; Martinus; Mathrinus; Quirinus; Reinierus; Ringnerus; Sandrinus; Severinus; Sophrinus; Tarinus.

Uit PZC

Heerlijke lijsten, prachtige advertenties waarin zulke namen genoemd staan, nog eenmaal hun gewone vorm demonstrerend gegroeid op vaak zo ongewone grond.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.