Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (9). Hoe ge u geestelijk voelt

Onderwerpje voor de zondag. Moe aan het eind van de week van al dat gega en gesta? Neem een voetenbad met een Radox-tablet!

’n Weldaad voor Uw onderdanen!

Néem het, zo’n voetbad en “U voelt direct de weldadige verkwikking door al Uw leden trekken”! Wat meer is: “ook geestelijk voelt ge U dan weer fit en fris.”

Dat is een opmerkelijk gebruik van ge, dat in de zomer van 1955 kennelijk nog in opwekkende reclameteksten gebruikt kon worden. Niet: ge maar U voelt direct de weldadige verkwikking, en daarnaast wel: ook geestelijk voelt ge U dan weer fit en fris.

Dat is misschien minder opmerkelijk dan het lijkt. Kennelijk kwam ge nog voor, maar het duidelijk verouderende persoonlijke voornaamwoord kon hier voorkómen dat er in de tekst tweemaal U achter elkaar moest staan (voelt U U dan weer…). Of waren we nog niet toe aan voelt U zich dan weer fit en fris en is dit wederkerende zich bij u een zó actuele ontwikkeling in het Nederlands?

Die vraag is op een zondagochtend met de voeten in een teiltje makkelijker gesteld dan beantwoord. Dat vergt een gang naar de bibliotheek.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.