Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (12). Inkijkjes bij de inkoop van V&D

Het was nog zeer gangbaar in 1955 om gewone mensen aan het woord te laten in advertenties. In de meeste gevallen waren dat niet de werknemers zoals die van V&D in deze reclame:

De verkoopafdeling van de firma blijkt in feite in dienst te staan van de klant, die hier achter de schermen mag zien hoe de heren en mejuffrouw P. onderhandelen voor de laagste prijs ten behoeve van diezelfde klant. Wij vragen uw aandacht voor een 12-delige keukenuitzet (met “zwaar, niet afspattend super-emaille”), een practisch schooletui van kunstleder, een jongensculotte van onverwoestbaar, poolvast corduroy of manchester en nog zeven aanbiedingen.

Zouden ze hun eigen teksten echt hebben geschreven? Vreemd: J.v.V. (met hoed en bril, oogt als een Amerikaanse FBI-medewerker, jaren ’50) vertelt hoe hij gebeld is door een plasticfabriek want er is een export-order van een grote partij plastic afwasbakken uitgevallen. Heeft V&D interesse, nu ze over hebben? De bakken blijken voor f 2,95 te koop te zijn, aldus de advertentietekst maar er staat bij: “Speciaal voor V&D gemaakt”. Ook zo handig om in de auto mee te nemen.

De verkoop begint Zaterdagmorgen 9 uur!

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.