Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (22). ‘n Lekker kop koffie van D•E

De advertentie is vertrouwd. Een tevreden gezelschap in een zomerse periode – nog niks 1,5-metersamenleving, tevreden lachende gezichten bij vader, het bezoek en een spelend kind. Vakantie! Jaren ’50 in optima forma waarbij hij een heerlijk kopje pittige Douwe Egberts koffie weet te waarderen, hem op het plaatje door mevrouw aangereikt. Is het de buurman die op gepaste afstand mag meedelen in het plezier van de vrije tijd van juli-augustus, staande achter het hek? Is Hans Borrebach de ongenoemde illustrator van het tafereel?

Vragen te over in deze advertentie, die op een speciale brandwijze van de koffiebonen wijst en terloops een versheids-argument invoegt: er is grote vraag, dús D•E is altijd vers bij Uw winkelier verkrijgbaar.

Het grootste probleem is het bijvoeglijk naamwoord bij kop: een lekker kop koffie.

• Een lekkere kop koffie: OK
• Lekker, een kop koffie: OK
• Een kop lekkere koffie: OK
• Een lekker kop koffie: rara

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.