Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (23). Pakmelk 7x gecontroleerd

Gezondheidsprobleempjes herstellen? We komen een hele reeks advertenties in 1955 tegen die stuk voor stuk beloven, de patiënt via zelfmedicatie te helpen: binnenkort in dit theater. De gezondheid bevórderen beloven niet minder (en vooral grotere) reclames, zoals het nieuwe product dat we aan Amerika te danken hebben, Sterovita:

Pakmelk, misschien een aanduiding onder invloed van flessemelk (zoals het dan geschreven wordt) – zette een aanduiding pakkemelk de gebruiker op een verkeerd spoor dat leek op pokkemelk en werd het daarom pakmelk? Dat is bovendien een gebiedende wijs.

Pak die melk, ons door een moederhand aangereikt, en volg het goede voorbeeld van de VS waar 60% van alle melk in eenmalige pakjes wordt afgeleverd. Eenmalig, het eerdere woord voor wegwerp, in Amerika handelend onder de naam disposable. Heerlijk, handig, hygiënisch! Knip zelf een tuitje ter grootte van een stuiver en dat na gebruik omvouwen. Ook handig om mee te nemen naar het werk, op uitstapjes of tochtjes. Uitstapjes of tochtjes? Dat klinkt even genuanceerd als bescheiden.

Sterovita 7x – want zeven maal gecontroleerd! Overtuig U persoonlijk van deze verrassende verbetering, maar alléen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Delft, Dordrecht, Breukelen en omliggende plaatsen…

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.