Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (26). De wringer van ACME na machine, ketel of teil

Als de was met Sunil, nieuwe Radion, Omo of Persil (of welk middel ook) eenmaal klaar is, is die dan wel klaar? Nee, dan wacht de wringer nog op de huisvrouw in 1955. ACME zet tot besluit “de puntjes op de i”, zegt de advertentie van deze Schotse firma in die zomer*):

Radion had het in de reclame ook al over die drie methodes die mevrouw dan nog ten dienste staan voor een hagelwitte was: ketel, teil of machine. Uw kleren komen er elke wasdag net zo sprankelend schoon en fris te voorschijn als u maar kon wensen. U kon wensen betekent ‘U zou kunnen wensen’. De verleden tijd kan (kon?) op die manier gebruikt worden: wat aten we ook alweer straks?

Maar die wringer, hoe lang hoort die nog bij het huishoud-instrumentarium? Sinds het begin van datzelfde jaar 1955 wordt er in Het Parool – lees die krant – aandacht gevestigd op de opvolger:

14.01.1955 Het Parool

Een sneldroger heet het dan nog, werkend als een centrifuge: het wasgoed blijft roerloos liggen, maar het water vliegt eruit (en de was zelf raakt niet beschadigd). Geen rekjes meer rond de kachel, geen zorg meer door het weerbericht – een nieuwe tijd dient zich aan.

Dit moet bijna het spoedige einde van de wringer inluiden. Hoe slecht dat apparaat ook mag ogen, bij aanschaf van een Edy wordt tegen inlevering van de wringer 25 gulden korting gegeven. En dan wordt de wasdag een wasuurtje!

*) Nog een keer aandacht voor vragen: op een i staat gewoonlijk slechts één puntje en de uitdrukking die precisie wil aangeven is zélf juist onnauwkeurig. (Ik neem aan dat de oorsprong te vinden is in het feit dat onze <i> teruggaat op het teken <ij>.)

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (26). De wringer van ACME na machine, ketel of teil

  1. Irina schreef:

    Ik heb “de puntjes op de i” altijd begrepen als “op iedere i één puntje”, dus eigenlijk “de puntjes op de i’s”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.