Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (32). U breit en U breidt uit

Het is een oer-Hollands tafereel dat met de pen getekend is en dat we in zoveel advertenties in deze tijd zien, in dit geval onderstreept door de nationale driekleur. Ook in 1955 kon het mooi weer zijn! Terwijl de rest van het gezin speelt op het strand (waar is vaders, aan het werk misschien?), zit moeder beschermd tegen de zon in een strandstoel te breien – warme kleding, voorbereid op koude dagen. Mevrouw, neem wol mee naar buiten, zuivere breiwol plus een paar leuke patronen en brei nú voor de winter aan Uw garderobe!

Geen mooiere vrijetijdbesteding dan breien! Vrijetijdbesteding? Vrijetijdsbesteding? Dat is een nijpende kwestie op de dag dat de Kamer terugkeert van reces. Wie er naar zoekt in kranten of in de Kamerverslagen zal een enorme voorkeur aantreffen voor de langere vorm. In 1950 bijvoorbeeld vroeg Bernard Verhoeven (KVP/CDA) in een commissievergadering aandacht voor zijn eigen toko (hij was in het dagelijks leven directeur van een kunstacademie en een toneelschool aldus parlement.com): “Op allerlei terreinen van het kunstleven is, ook voor de belendende percelen, b.v. het nijpende vraagstuk van de vrijetijdsbesteding, waar­toe onlangs een verheugend interdepartementaal initiatief is genomen, een bewustwording en een samentrekken van de krachten van de gewesten nodig.” Vrijetijdsbesteding. Maar gewesten – wie heeft het daar nog over? Gewest is geweest. *) In het hele jaar 2019 kwam het woord niet eenmaal voor in de Tweede Kamer als we afgaan op de Handelingen. Nu ja, op éen uitstapje naar de 16de eeuw na.

Breien in de Tweede Kamer is vooral figuurlijk, rondbreien en wegbreien in 2020:

• … de voorlopige teruggave is, waarbij je maandelijks een bedrag krijgt waarmee je je huishouden gewoon rond kan breien.

• … tot de publicaties in de media verschenen om deze leugen weer weg te breien

• … vrouwen naar Nederland gehaald terwijl het bewijs nog niet rond te breien was

Prettige Vacantie!

*) D.w.z. in het Nederlands van Nederland…., Vlaanderen is een ander geval.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.