Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (34). Wit, fris en met Indianenmuts door de tandpasta

Mooi in een ritme van om de vier dagen adverteren drie verschillende tandpasta’s in de zomer van 1955 in Het Parool. Op 15 juli opent Macleans het bal met deze wereldberoemde Engelse tandpasta:

Alsof het om de was gaat: OMO waste door-en-door schoon, Macleans maakt de tanden witter dan wit door het verwijderen van de vettige aanslag en dan komt de de natuurlijke blankheid weer te voorschijn. Natuurlijk. Peroxide staat er op de doos – schrikken we niet van, evenmin als van het woord chlorophyl dat in een andere variant van dit merk is opgenomen. Dat laatste is wat duurder (Macleans is niet goedkoop) met f. 1,15 per flinke tube.

Klinkt ook alweer Engels, Colgate – de meest verkochte tandpasta ter wereld! (Premier Rutte heeft op zijn wekelijkse persconferenties ook heel vaak aangehaald hoe Nederland in iets (bijna) het beste ter wereld is of wil zijn. Zou dat van zijn Unilevertijd komen? “We horen tot de top 5 in de wereld waar het gaat om landen in absolute en relatieve termen die exportgedreven zijn”; “zorgen dat de wapensystemen die we hebben tot de top van de wereld behoren”; “we hebben natuurlijk in Nederland het toptarief, dat tot de hoogste van de wereld behoort”; “We leven in een van de mooiste landen van de wereld”; “we hebben gewoon echt een heel goed gezondheidszorgstelsel, ook een van de beste van de wereld trouwens” – dit zijn alleen wat voorbeelden uit het eerste half jaar dat Mark Rutte premier was.) Terug naar Colgate, iets bescheidener in z’n aanprijzing dan Macleans, tikkeltje goedkoper ook. Wat heet: er is een nieuwe lage prijs! De familietube kost één gulden, 40 cts onderMacleans.

Nee, dan Prodent – kan ik me herinneren met die Indianentooi op gelopen te hebben? Aha, die groene variant van Prodent bevatte hetzelfde chlorophyl(l) van concurrent Macleans!

Een Indianenmuts (bestaande uit papieren veren, frontaal afgewisseld met drie Prodent-tubes) als een soort kunstgebit op het hoofd van Uw robbedoezen – parelwitte tanden voor 70 ct per grote tube. Koopje. Familie-favoriet bovendien, Vader, Moeder en Uw kinderen gebruiken die zachte, zuivere tandpasta graag.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.