Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (37) Sublieme sigaretten, edele producten van uitgebalanceerde kwaliteit

Een massa sigaretten zien we in de advertenties langskomen in Het Parool in de maanden juli en augustus va het jaar 1955. Deze zes stuks hierboven in de dia-show geven een impressie – en bedenk dat Lexington een heel aparte koers vaart met én veel reclame én met gevarieerde cartoons.

Hoe zat het – niet nagegaan – met reclame voor sigaretten vóor de Tweede Wereldoorlog? Hadden die net zo als nu in 1955 Engelse, dus ook Amerikaanse namen en met geregelde verwijzingen naar de staat Virginia, net als bij shag? Hunter rept van een Amerikaanse sigaret, Sound eveneens en Lexington spreekt van de beste tabak van Amerika. Chief Whip (op ieders lip) noemt zich al 33 jaar de beste Virginia (ook Spencer verwijst ernaar) – is het vooral de bevrijding geweest die deze sigaretten bij ons op de achterbank van de jeeps meebracht?

De namen zijn dus vooral Engels, ook dr. Dushkind (Blijf kalm! zie via Youtube de reclamefilm uit de jaren ’30) dat de Vierdaagse aangrijpt om te werven. Dr. Duskind, hoe bestaat het. Keep it cool! Sport en sigaretten zijn lang een vaste combinatie – ik zie in m’n herinnering hoe er op de tribunes van Het Melkhuisje in Hilversum sigaretten uitgedeeld werden aan het publiek dat er kwam om naar internationaal tennis te kijken, latere jaren ’70 van de vorige eeuw. Misschien was het wel een Windsor.

Ook weer: Virginia

Hetzelfde is bij de F1 op Zandvoort vast ook gebeurd, bij golftoernooien en elders. Misschien bracht het publiek bij voetbalwedstrijden de eigen sigaretten mee, of shag?

Sound is de opmerkelijkste naam, via de afgebeelde vogel refererend aan de betekenis ‘geluid’, maar ‘gezond’ betekent sound toch ook – blijf kalm, minder dan tien jaar later begon dr. Meinsma aan zijn anti-rokenacties.

De zes stuks van hierboven vormen maar een kleine greep uit de slof die er aan gevarieerde sigarettenreclames van 1955 is. Er is een interessant filmpje (ook op Youtube) waar gevraagd wordt: wie kent ze nog, die oude merken? Navrant: onder dat filmpje staat Roon Staal muzikaal gemonteerd met het lied Help me through the night. Roon is familie van de man die dat liedje schreef en eerder zong, Ede Staal. Die kreeg longkanker van roken.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.