Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (42). Gramofoonplaten en 2000 King Size sigaretten als dank

Hebben we het in Nederland vandaag over het Nationaal Preventieakkoord (in dit geval het terugdringen van het roken en de mogelijke hulp van een van de Nederlandse politieke partijen aan de tabakslobby: zie Teletekst vandaag, 24.08.2020) kijken we hier toevallig nog eenmaal terug, hoe 65 jaar geleden het roken gepromoot werd. Wellicht de bijzonderste vorm van reclame voor sigaretten in de zomer van 1955 is deze advertentie voor het merk Hunter, zeg maar advertorial:

2000 King Size sigaretten voor verleende toestemming

Dat is een bijzondere vorm van reclame maken voor sigaretten: een nieuw reddingsnet aanbieden voor gebruik onder een helicopter om drenkelingen voor de kust mee op te pikken. Hunter deed het en demonstreerde dat voor officials op Scheveningen. Duizenden bezoekers zagen hoe Marion Verlinden (14) zich uit de kust in het water wierp, zich liet wegstromen om daarna doeltreffend opgepikt te worden.

Voor wat hoort wat. Wat? Niet nodig zei Marion lieftallig, flink maar ook nog bescheiden. Vooruit een paar mooie gramofoonplaten dan, het is haar gaarne gegund. Haar ouders gaven toestemming voor haar deelname aan de demonstratie en ook daar stond iets tegenover: 2000 stuks Hunter! King Size! Het leverde Hunter advertenties op én bijvoorbeeld een (gratis) bericht op de voorpagina van Trouw van 26 augustus 1955 te midden van vooral buitenlands nieuws:

De sigarettenfirma niet met name genoemd en met moeite op de heli zichtbaar

Sigaren, sigaretten, shag – er is (ook) in de zomer van 1955 een massa reclame voor gemaakt. Als illustratie daarvan hieronder een paar diavoorstellingen bij wijze van afronding van dit onderwerp.

 
 
 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.