Voor 65 jaar: zomer 1955 in advertenties (43). Een vulpen, een vulpotlood en drie balpennen

Laten we deze week een slotserie presenteren, aan het eind van een zomer vol advertenties uit Het Parool van juli-augustus 1955 (nogmaals: met dank aan delpher.nl).

De scholen zijn weer begonnen of staan op het punt dat te doen, tegelijkertijd is het nog zomers. Over kleding (bijvoorbeeld voor de naderende herfst en winter) hebben we het niet nadrukkelijk gehad, maar het is tegelijkertijd nog een beetje zomer en een paar Nederlandse bedrijven moeten ook wat bijzondere aandacht ontvangen.

Eerst de scholen:

Ballograf bestaat nog steeds, maar de Zweedse firma was in 1955 nauwelijks tien jaar oud. Zweeds precisiewerk: deed Zweeds denken aan Zwitsers en kon het daarom overtuigend klinken? Een ballpoint met conapunt die feilloos schrijft in alle standen – daar mogen we iets voor neertellen.

En BIC bestaat ook nog altijd – sterker, zien we deze onveranderlijke balpen zelfs zeer frequent op tv bij presentatoren? Geen wonder, werkt altijd en vlekt nooit! Per gros verkocht wellicht? BIC is een merknaam maar net als de volgende pen als soortnaam bruikbaar.

Biro gebruikte inspector Morse, niet in de film, wel in het boek: een soortnaam. Moet dus wel goed zijn, al was het bij het oplossen van cryptogrammen. (De balpunt is van Hongaarse makelij, zegt Wikipedia en dat spoort met de informatie van de firma zelf: een Biro-uitvinding. Een sieraad!)

Parker duikt in advertenties op met een vulpotlood – selecteert automatisch de kapitaalkrachtige schrijvers onder ons in 1955.

Waterman ten slotte is de enige vulpen in dit rijtje: het wonder van 1955 want het vult zichzelf terwijl U een sigaretje opsteekt! Zelfs in liggende houding te gebruiken en wees niet bang voor vlekken. Damesmodel f 35,-, Heren f 30,-, ja de X-pen is iets anders dan een balpen! Eén Waterman, meneer, voor 60 BIC’s.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.