Mark Rutte en zijn inkomen als politicus

Sommige dingen komen geregeld terug in de wekelijkse persconferenties van de minister-president. In de serie over dat onderwerp (eerder kwamen hier aan de orde wat de premier in de eerste tien jaar in Nieuwspoort gezegd heeft over wat hij is maar vooral niet is, op welke manier hij vragen zoal weigert te beantwoorden en hoe goed Nederland op mondiale lijsten scoort) past ook een aspect dat met de persoon van de premier te maken heeft.

Ook uit het nieuwe boek van Petra de Koning wordt nogmaals duidelijk – en inderdaad niet voor het eerst – hoe atypisch Mark Rutte als VVD’er zou kunnen zijn, bezien vanuit wat er bekend is omtrent de appreciatie van de hoogte van zijn inkomen in de politiek. Rutte mag daar niet veel om geven, hij verzuimt niet vaak om aan zijn vrienden-journalisten mee te delen hoe hij denkt over dat inkomen dat hij van ons, belastingbetalers, geniet.

Opnieuw een selectie uit tien jaar persconferenties. Bedenk, dat het inkomen van politici allerminst een geheim is zegt de premier al in zijn eerste persconferentie: “Echt, het hele blauwe boek van bewindslieden staat op internet. Salarissen zijn bij iedereen bekend.”

• Nee, als je kijkt naar de sector en wat hij verdient, als je dat vergelijkt met andere banken, dan is dat in absolute termen heel veel geld. Het is ongeveer 3,5 keer wat ik verdien en ongeveer twee keer wat u verdient,

• Nou, ik verdien een waanzinnig salaris. En ik ben heel tevreden.

• Maar u vroeg mij wat er mis is met het salaris. Nou, met mijn salaris is niets mis. En ik verdien het meeste geloof ik van iedereen.

• ik krijg 7000 euro netto per maand ongeveer met alles erbij. Dat is heel veel geld. Dat vind ik ook heel veel geld,

• zorgen dat we de beste man of vrouw voor die baan krijgen tegen een behoorlijk salaris, ik vind het heel veel geld, het is drie keer wat ik krijg, of meer nog.

• Natuurlijk privé heb ik allerlei opvattingen en vind ik van alles maar ik krijg een vorstelijk salaris betaald om die af en toe een beetje voor me te houden

• zorgen over maken. Dan denk ik [over zichzelf, SR] : ja sorry, je verdient een waanzinnig salaris om problemen op te lossen, dus doe er iets aan.

ik krijg een goed salaris. Ik ben door de kiezer neergezet om premier te zijn van dit land.

• En we verdienen prima hè. Ik krijg het niet op, ik vind het allemaal prima. Maar dat komt gewoon, ik heb ook geen kinderen ofzo. Dus voor mij is het allemaal veel geld.

• Maar ik kan volgens mij dat enorme salaris krijgen om dan te proberen met mijn collega’s die zorgen om te zetten in actie

• Ik verdien ook zelf, mijn salaris staat geloof ik op de website, ik krijg 7000 euro netto per maand ongeveer met alles erbij. Dat is heel veel geld. Dat vind ik ook heel veel geld

• Volgens mij betaalt de overheid… Ik heb een prima salaris. Maar ook de mensen onder mij, die lager in de schalen zitten worden goed betaald.

Hier spreekt constant een tevreden mens. Iets anders is moeilijk anders te concluderen. Toch?

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.