Mark Rutte: recenseren en speculeren

Als er door iemand ergens iets gezegd is wat tot een reactie zou kunnen leiden van het kabinet, informeert een journalist daarover op vrijdag in Nieuwspoort bij de premier, voorman van de coalitie. Dat is een vraag om reactie, basale activiteit van een journalist. Ook iets toekomstigs kan aan de minister-president worden voorgelegd. Maar deze tweede optie is als-dan en we weten, daarop kunnen we niet reageren zelfs al is de hele politiek een schaakspel waarin vooruit denken essentieel is. Alleen, toekomstige zetten moeten als waren het speelkaarten tegen de borst gehouden worden: zie verderop.


Niet-reageren óp uitspraken of personen doet Mark Rutte op allerlei manieren (kijk naar enkele actuele afleveringen in dit blog in het kader van het tweede lustrum van Ruttes premierschap), onder andere ook via een uitdrukking met niet willen recenseren.

Recenseren
De Finse minister heeft een aantal uitspraken gedaan waar u aan refereert. Die ga ik verder niet recenseren.

Nogmaals er zijn verschillende organisaties de laatste dagen genoemd. Ik ga die hier niet nu recenseren.

(Oordeel over wat een politiek leider van een oppositiepartij zei over de rechtsstaat?)
Ik ga niet mijn collega’s hier recenseren.

(Afscheid Ard van der Steur.) Ik ga niet het hele debat nu recenseren. Het is gegaan zoals het gegaan is en we hebben nu vooruit te kijken.

Ik wil hier niet de burgemeester of het bestuur van Venlo verder recenseren.

Ik ga dat debat niet op voorhand recenseren, laten we dat na afloop doen. (We weten vrij zeker wat de premier dan zal zeggen, SR.)

(Over de term meloen van de kant van de ChristenUnie over het regeerakkoord.) Ik ga niet elke zin die iemand uitspreekt recenseren.

Mogelijke gebeurtenissen in de nabije toekomst blijven bij Mark Rutte nog vele malen meer onbecommentarieerd via een constructie met daarin het werkwoord speculeren. Dat was vooral een term uit de financiële wereld (‘kopen, verkopen of wachten met kopen of verkopen in de verwachting winst te maken door stijging of daling van prijzen’ in de omschrijving van Van Dale). Het is dan in principe speculeren óp. In de Binnenhofse politieke taal is het niet zelden speculeren óver en dat staat inmiddels gelijk aan ‘mogelijkheden bespreken’. Dat wil Mark Rutte (meestal) niet, want ja – die kaarten tegen de borst. Een bescheiden non-speculatie-selectie uit de eerste jaren van Ruttes premierschap.

Speculeren
Ik ga niet speculeren dat het niet zou lukken.

Ik ga dus ook niet speculeren op dat het maar een kleine meerderheid zou zijn.

Ik ga absoluut niet speculeren op een situatie dat er geen Kamermeerderheid zou zijn.

Nogmaals ik ga daar niet over speculeren. Ik wacht gewoon eens even maandag die uitslag af, maar het ligt voor de hand dat die ergens ligt tussen 36 en 38. (uitslag verkiezing Eerste Kamer)

(Dat hele probleem rond Griekenland) dat is al zo complex rond Griekenland, dus ik kan daar niet over speculeren.

(Kan het Pensioenakkoord nog sneuvelen?) Ik ga daar ook niet op speculeren, want er is met zoveel mensen zo grondig over nagedacht en er ligt zo’n afgewogen visie nu op de toekomst van dat pensioenstelsel, …

(Komt er een verhoging van een Europees Noodfonds?) Nee, wat mij betreft is dat allemaal speculatief.

(Gaat Donner naar de Raad van State?) Dan gaan we speculeren over kandidaten en wat dat dan weer betekent voor de procedure en daar kan ik allemaal niks over zeggen.

(Hoe zou Nederland eruit hebben gezien als de heer Cohen premier was geweest?) Maar ik ga niet speculeren op hoe Nederland er uit had gezien als hij premier was geworden. Het zat er 80.000 stemmen maar, het was een heel klein verschil.

(Discussie bij CDA over de gedoogconstructie met PVV.) Het CDA-congres is strikt formeel gesproken een interne partijaangelegenheid. We kijken nu naar de stemmingen aanstaande dinsdag. De rest is speculatie.

(Splitsing euro ja of nee?) Dus onze strategie is erop gericht om de eurozone intact te houden en daar werken we hard aan en alle rest is dan speculatie.

En zo horen we onderhand al tien jaar vele, vele malen meer deze omschrijving voor ‘geen commentaar’ van de zijde van de minister-president op diens wekelijkse persconferenties.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.