Hoe moeten we het debat van gisteren over het coronavirus kenschetsen? Bijzonder, omdat minister De Jonge (VWS) bevrijd van het juk van het lijsttrekkerschap van het CDA sprak van “ook daadwerkelijk met de kont op de bank gaan zitten” na een positieve test?
Neen, bijzonder was het al eerder en de minister-president begon: we konden geruime tijd de indruk krijgen dat de Tweede Kamer der Staten-Generaal zich gisteravond gedroeg als was het een vergadering van de Gemeenteraad van Ons Dorp. Mevrouw Van Brenk (50Plus) attendeerde ons op een kleine chocolaterie in haar woonplaats: “Ik noem mijn favoriete chocoladewinkeltje: Kris Kringle, in de Gaard in Utrecht. Ik nodig u uit om eens te gaan kijken. Heerlijk, vooral met de kerst.”
Zij volgde het voorbeeld van de premier. Diens baan heeft waarschijnlijk betrekking op heel Nederland maar heel Nederland is toch in de eerste plaats Den Haag: “Ik ken hier in de Passage ook Akkerman, een van de oudste vulpenspeciaalzaken van Nederland. Die doen echt nog wel wat zaken in de winkel, maar die hebben werkelijk een prachtige website, waar je wereldwijd je prachtige, zeer speciale pennen en vulpennen kan kopen.” Met de kont op de stoel, zal Hugo de Jonge gedacht hebben.
De lockdown laat de supermarkten ongemoeid. Rutte was als volleerd middenstander (allemansvriend!) pas over Akkerman en andere detailzaakjes begonnen na een welgemikte aanloop: “Nu ik toch de gelegenheid heb, wil ik hier ook tegen Nederland nog een keer zeggen dat we prachtige supermarkten hebben in Nederland. Ja, die hebben we, prachtige supermarktketens. Daar zijn we allemaal trots op.” Maar ja, die kleinere zaken! Daar “waar bijzondere dingen gebeuren — (…) die zie je in alle buurten, van de Marokkaanse slager hier in de Schilderswijk tot en met de wijnspeciaalzaak hier op het Van Hoytemaplein — maak er gebruik van! Daar kun je heerlijk Marokkaanse pannenkoekjes tot en met Italiaanse wijnen kopen. Dus niet alleen naar die grote supermarkten gaan.”

Niet alleen Akkerman hier in de Passage of de wijnspeciaalzaak hier op het Van Hoytemaplein, de Marokkaanse slager hier in de Schilderswijk. Of boekhandels: “Kijk maar naar Paagman in Den Haag.” Hoewel een vestiging van die voorbeeldige zaak het dichtste van alle genoemde winkels vindbaar is bij de Tweede Kamer, vergat de premier het bijwoordje hier te noemen in zijn lokale bevlogenheid.
Esther Ouwehand (PvdD) was eerder door VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff uitgedaagd via een opmerking over hazenpeper met Kerst en beloofde een vegetarisch cadeau. Ouwehand: “Ik ga bij de lokale boekwinkel een diervriendelijk kookboek kopen voor de heer Dijkhoff; dat heb ik beloofd. (…) Ik ga m’n best doen. Want we moeten de zelfstandige lokale winkeliers echt beschermen tegen de oneerlijke concurrentie van wat de voorzitter van MKB-Nederland noemde “Alibaba en de zeven rovers”.
Dat was een expliciete opmerking over een internetgigant, nadat eerder Amazon en Bol al impliciet afwijzend genoemd waren. Pieter Heerma (CDA) maakte duidelijk dat de eerste van over de oceaan níet kan, de tweede nog wél als gevolg van Nederlandse wortels.
Ali Baba deed me denken aan een programma van de EO dat ik niet vaak zie, Blauw Bloed. In 2015 was het (als ik me goed herinner) dat Jeroen Snel het koninklijk paar vergezelde op een bezoek aan China. De Koning interviewde hij (als ik het me goed herinner of was het de CEO van Alibaba?) aan het eind, in een ruimte van de internetgigant. Ik weet zeker dat er in de aftiteling stond, dat deze uitzending mede tot stand gekomen was met steun van Alibaba.
Na het debat van gisteravond moet de komende Kerstboodschap van de Koning hier wel een verontschuldigende opmerking over bevatten, als we tevoren al niet een excuus van de Evangelische Omroep krijgen. Dat verwachten Kris Kringle, P.W. Akkerman, Wijnkoperij Henri Bloem en al die andere zaken die zich door MKB-Nederland vertegenwoordigd weten net als dat grote deel van de Tweede Kamer dat zich gisteren zo warm pleitbezorger toonde van Dorpsstraat Ons Dorp. Was corona niet het onderwerp van het debat?

Aanvulling 17.12.2020: de firma Bol stuurde gisteren naar (de) Nederlandse klanten een mailbericht dat betrekking had op de samenwerking tussen Bol en detailhandel. De vraag is of deze mailverzending verband houdt met het boven beschreven corona-debat.
