Wijzen van adresseren in Downton Abbey: een kerstkransje (2) Anna, Miss O’Brien en Miss Baxter

Op de ladder naar boven treffen we vanaf Daisy min of meer boven Mrs. Patmore dames aan als Miss O’Brien en Miss Baxter. Zoals het bij Mrs. Patmore ondanks haar titel irrelevant is of zij getrouwd is (nu of geweest), zo maakt het bij O’Brien en Baxter niet uit of zij werkelijk Miss zijn, zoals zij systematisch door de collega’s genoemd worden. Ze zijn na elkaar de persoonlijke assistent van enkele vrouwelijke familieleden en heten in de familie kortweg O’Brien of Baxter (zónder verdere voorafgaande precisering). Miss Baxter geeft een vriendelijke impressie van zichzelf als zij na haar binnenkomst Anna (gehuwd met Bates) eenmaal “Mrs. Bates” noemt. Zij wordt toenemend sympathiek en blijft in de serie, anders dan Miss O’Brien die opwinding veroorzaakt als zij met de Noorderzon vertrekt.

Anna begint laag in de huishouding en heeft daar aan te danken dat ze onder haar voornaam Anna bekend staat. Dat verandert niet als zij Lady’s maid wordt (van de oudste dochter van de Granthams), Anna blijft Anna zelfs na haar huwelijk met een collega op Downton Abbey. Ze chapperoneert eenmaal een lid van de Grantham-familie die op die trip aan haar voorstelt dat Anna haar voornaam gebruikt in plaats van Milady – Anna reageert daarop met een simpel “I can’t”.
Als haar collega Mr Bates vrij snel na hun nadere kennismaking suggereert dat Anna hem John noemt, handhaaft zij de strikte regels ondanks hun toenemende en openlijk zichtbare genegenheid voor elkaar: zij kent het klappen van de sociale zweep zoals weinig anderen onder het personeel, in dat opzicht misschien nog overtroffen door Mrs. Hughes.

Still van dvd: deel van het Downton-personeel (rechts Mr. Bates en Anna)

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.