Graaf Louis en Premier Mark geven elkaar de hand

Het ging op 30 april 1858 in de Tweede Kamer over een begroting waarin volgens het lid Van Heiden Reinestein ten onrechte een post inzake de Aanleg van een kanaal van Assen naar Groningen stond opgenomen. Ten onrechte, want het zou nog even duren voor de Noord-Willemsvaart voltooid zou zijn. “Dit kan vroegstens in het jaar 1859 geschieden.”
Graaf Louis kon het weten, hij was burgemeester van Zuidlaren, hij woonde op het landgoed Laarwoud aldaar in het dorpscentrum. (Data van parlement.com)

Als de Handelingen correct zijn bekeken, was dat de eerste en tot en met 4 januari 2021 de enige maal dat het woord vroegstens in deze verslagen van de Tweede Kamer voorkwam. Tot gisteren! En toen, op dat ingelaste Coronadebat tijdens het Kerstreces, gebruikte premier Rutte het niet in Van Dale voorkomende woord direct tweemaal alsof deze injectie beter overkwam door een dubbele dosis toe te dienen:

“….en het goede nieuws van eind november/begin december vanaf 4 januari vroegstens, maar misschien op 4 januari,….”
vroegstens 4 januari kunnen wij van start.”

Weer een voorbeeldje van Chefsache (dat gisteren ook langs kwam): Mark Rutte die het Nederlands uitbreidt met Duits of met Nederlands dat uit het Duits overgezet geworden is.
Bitte!

Jhr. Mr. Louis Alexander de Milly van Heiden Reinestein. – Bron: Drents Archief, collectie Stichting De Milly van Heiden Reinestein. De afbeelding is ontleend aan Geheugen van Drenthe, waar over de persoon van Van Heiden Reinestein meer informatie vermeld staat en waar ook het gehele schilderij te vinden is.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Graaf Louis en Premier Mark geven elkaar de hand

  1. Rob Alberts schreef:

    En dat terwijl velen zich storen aan het veelvuldig gebruik van Engelse woorden en uitdrukkingen door Meneer Rutte.

    Stille groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.