De kop van Aantjes in Bleskensgraaf: vragen

Volgens mediaberichten vroeg in 2008 blijkt de kop van Willem Aantjes (1923-2015, ARP/CDA) op de volgende manier ontstaan en in z’n geboortedorp geplaatst te zijn.*)
Zijn veel jongere echtgenote Ineke Ludikhuize wilde een herinnering voor het te verwachten geval dat Aantjes veel eerder zou overlijden dan zij.
Zij gaf beeldhouwer Dennis Coenraad in 2004 de opdracht, een afbeelding van het hoofd van haar man te maken; Aantjes werkte (toch) mee.
Toen de kop klaar was, zocht Coenraad contact met de regionale CDA-afdeling in de persoon van Arie Slob uit Noordeloos. (De combinatie van deze voor- en achternaam komt in de Alblasserwaard veel voor maar het betreft dus niet de huidige ChristenUnie-minister voor Basis en Voortgezet Onderwijs en Media.)
De regionale afdeling van het CDA was vóor en polste de toen nog bestaande gemeente Graafstroom waar Bleskensgraaf onder viel. De gemeente was níet voor, want het beleid was dat er in het publieke domein alleen overleden personen met een beeltenis geëerd werden.
Toevallig was het geboortehuis van Willem Aantjes in het bezit van de zoon van een jeugdvriend van hem, op dat moment lokaal CDA-fractievoorzitter: Frans van den Berg. Die ging wél akkoord. Particulier terrein, de gemeente had daar geen zeggenschap. Op Aantjes’ 85-ste verjaardag onthulde oud-fractiegenote Hannie van Leeuwen (1926-2018) de kleine kop, geplaatst op een bruin houten zuiltje in de voortuin van het huis van Van den Berg, Dorpsstraat 10 in Bleskensgraaf, 16 januari 2008. Aantjes was erbij, steunend op een wandelstok.

Vanaf de weg is de kop in alle bescheidenheid zichtbaar, zie de actuele afbeelding van Google Streetview gemaakt in juni vorig jaar: Aantjes kijkt in de richting van het vroegere gemeentehuis en de kerk aan de andere kant van de Graafstroom.

Wie in september een jaar later in die Dorpsstraat op zoek gaat, kan zoals ik zomaar langs Aantjes lopen zónder hem te ontdekken. In 2021 blijkt hij pas bij nader inzien onderdeel uit te maken van een grote verzameling bolhortensia’s met ongeveer eenzelfde hoogte als Aantjes’ hoofd. Wellicht worden de hortensia’s elk voorjaar gesnoeid – dan is dat een beter moment om Aantjes te observeren. Zo niet, dan is hij bezig in de bloemenzee en struiken te verdwijnen.

Willem Aantjes, Bleskensgraaf (SR)

Maar ook nu is de tekst zichtbaar die op een bordje op het hout is aangebracht en die eindigt met de naam van de maker, Dennis J. Coenraad en het gebruikte materiaal, brons. Daarboven:
“Ouderlijk huis
Willem Aantjes
CDA-politicus
85 jaar
16 januari 2008”

Het ouderlijk huis? Dat roept nog meer vragen op dan die hele fractie aan bolhortensia’s die om aandacht schreeuwt: gaat het bij die kleine kop van Aantjes om hem of om waar hij geboren is?

*) Ik baseer me op NexisUni (voorheen Lexisnexis), vooral met behulp van het AD, editie Rivierenland.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.