Aangenaam kennis met u te maken: de presentatie van Rutte IV bij de NOS

Nieuwe namen, nieuwe stemmen!

Het kabinet is groot maar de problemen zijn er dan ook naar. De Mark Rutte die de trap van boven schoon wilde vegen, minder ministers, maar ook minder ambtenaren en minder overheidsgebouwen, dat is een andere Mark Rutte dan die van 2022. Rutte op een vroege persconferentie (27 mei 2011) belooft als premier letterlijk: “40% minder kantoorruimte in Den Haag en dat zal allemaal de komende jaren, opbouwend naar 2016, vorm krijgen”. Is er al eens nagegaan wat er van die belofte is gerealiseerd?

De problemen zijn groot, maar vooral samen gaat de ploeg-Rutte aan de slag, dat vooral aan de slag. We weten ook na gisteravond weer, hoe bewindslieden naar verbinding zullen zoeken en bruggen gaan slaan. Tegelijkertijd zullen ze wel het eerlijke verhaal vertellen! (Bis!) Want (citaat De Jonge, Volkshuisvesting, nu ook als minister voor – als altijd wippend op de tenen) d’r moet ongelooflijk veel gebeuren op dat kleine stukje aarde. Mark Harbers (Infrastructuur) signaleert grote opgaven, maar – als ik hem kort mag samenvatten – “de ambitie die ik heb is het waarborgen van al die problemen”. Alle wijzen van vervoer somt de minister van Verkeer op, hij vergeet de klimaatneutraalste varianten wandelen en fietsen.

Rob Jetten is de tweede van de twee ministers die over het klimaat gaan en de vroegere kampioen op dat terrein is nu bescheiden: hij wil een stukje meehelpen, spreekt van een duwtje in de rug, een steentje bijdragen.
Justitie-minister Yeşilgöz herhaalt wat we aan haar de dagen tevoren ook geregeld konden horen, ze spreekt van Veiligheid, niet van Justitie. Ernst Kuipers wil corona accommoderen, Wopke Hoekstra zegt dat we een rol op ons moeten pakken (en we krijgen zo een snelle samenvoeging van uitdrukkingen die neerkomen op een taak op ons nemen). Hanke Bruins Slot doet iets dergelijks als zij bedreigingen aan politici “de wortel aan de bijl van de democratie” noemt. We moeten ons gedragen naar anderen toe!
Mengen van taal, Mark Rutte en Hugo de Jonge kunnen beiden heel goed pleonastisch formuleren – ze staan desondanks beiden voor de klas of hebben dat gedaan. De premier spreekt van nieuwe innovatie*), De Jonge wil zich erin gooien met heel veel hart en ziel. Alsof innovatie en hart en ziel al niet veelbelovend genoeg is.

Met heel veel hart en ziel: Hugo de Jonge

Dennis Wiersma (PO en VO) heeft een [r] waar we nog veel van kunnen genieten (vroeger zou hij op die grond niet tot de kweekschool zijn toegelaten), Vivianne Heijnen (I & W) is net een zusje van Camiel Eurlings en ze klinkt tevreden. Dat geldt voor een aantal miljarden die toch maar mooi gereserveerd zijn voor een Lelylijn áls het Noorden de rest bijlegt, maar ook dat ze als enige Limburgse in het kabinet zit. Eentje, maar er zijn ook provincies die hebben er geentje zoals ze glunder zegt. Met Christophe van der Maat is er hoorbaar een Brabantse katholiek op Defensie in Rutte-IV: Halleloeja!

P.S. Over de accentuering van omikronvaccinatie door Liesje Schreinemacher schreef ik gisteren een kleine aanvulling elders.

*) De Nederlandse premier zegt ook graag naar beste eer en geweten, wat een optelsom zal zijn van iets als naar beste weten en naar eer en geweten. Hier een langere tekst daarover.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.