Kort met wintersport: woorden van het jaar in Oostenrijk (2019)

Dat Ibiza in 2019 het Wort des Jahres werd in Oostenrijk, was wel een begrijpelijke keuze maar eigenlijk twee jaar te laat en feitelijk gebeurde het ook nog eens in een verkeerd land. Twee media uit Duitsland immers hadden in mei 2019 de geheime video bekend gemaakt waarin de Oostenrijkse vice-kanselier Heinz Christian Strache (FPÖ, zeg PVV) zich politiek omkoopbaar had getoond tegenover een nep-nicht van een Russische millionaire. Die opname werd in 2017 al gemaakt op Ibiza, toen Strache nog net geen vice-kanselier was onder Kurz.

Het Ibiza-interview (links: FPÖ-er Gudenus vertaalt in het Russisch, midden: Strache) (still Youtube)

Strache trad af na de gelijktijdige publicatie in de Süddeutsche Zeitung en der Spiegel, even later werd zijn partijgenoot Herbert Kickl door de coalitiepartner tot vertrek gedwongen en daarna stapte ook de rest van de FPÖ op. Nieuwe verkiezingen waren het gevolg – ook deze keer overtuigend door Sebastian Kurz en de Volkspartei gewonnen.
Na de eerdere coalitie over rechts, koos Kurz nu voor eentje over links met de Grünen. Spoedig diende zich net als elders in de wereld een onverwacht kernprobleem aan: corona.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.