Een lintje voor de RVD: rechtsom tutoyeren zoals niemand

Van de vrijdagse persconferenties na de ministerraad worden letterlijke weergaven gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst. Mooie service!
De dienst en ik hebben verschillende expertises. In vrijwel geen enkel opzicht durf ik het tegen de RVD op te nemen, behalve misschien op het uittikken van het Duits uit de mond van premier Rutte.
Op de laatste persco van 22 april 2022 zei de minister-president volgens de officiële lezing het volgende op vragen van Wouter de Winther (Telegraaf):
“Ik vind de tragiek van de VVD dat wij er niet in geslaagd zijn om, waar wij toch altijd een beetje a la Franz Josef Strauss, rechtsom uns duzen wie keiner, zei hij als leider van de CSU van Beieren, wij er niet geslaagd zijn om rechts van de VVD niet andere partijen te laten ontstaan. Dat is wel gebeurd.”

Mediatekst Rijksvoorlichtingsdienst 22.04.2022

Rechtsom duzen wie keiner: dat zal zoiets betekenen als ‘rechtsom tutoyeren zoals niemand’. Wat het echt inhoudt? Een lintje voor wie deze lezing begrijpt.
In mijn aantekeningen stond dat de vroegere Beierse minister-president in zijn rol als leider van de CSU gezegd zou hebben (althans in de woorden van Rutte, de historicus): “Rechts von uns dulden wir keiner”. Rechts van de CSU mag er geen partij kansen hebben. Lees: die moet onder de horde van 5% blijven bij verkiezingen, de democratische legitimatie in Duitsland.

Even googelen in Duitse bronnen levert het citaat van Franz Josef Strauß: “Rechts von der CSU darf es keine demokratisch legitimierte Partei geben”.

Franz Josef Strauß (Google-Abbildungen)

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.