Wat de SP-woordvoerder letterlijk zei en hoe de voorzitter erop reageerde

Renske Leijten sprak op 16 september 2021 namens de SP in een debat dat voorgezeten werd door Paul van Meenen (D66). Mevrouw Leijten zegt: “Wat mij opvalt, is dat de VVD het vóór de zomer eigenlijk helemaal geen reet interesseerde dat er allerlei subsidiestromen naar Tata gingen en dat die in welke zakken dan ook verdwenen.”

Silvio Erkens (VVD) reageert erop (“Ik vind dit wel heel zwart neergezet door mevrouw Leijten”) en plaatst daar volgens het ongecorrigeerde verslag zó zijn partijstandpunt tegenover: “Nogmaals, wat ik zeg is dat wij die staalindustrie willen behouden. Voor ons staan een aantal punten centraal: de werkgelegenheid behouden, de gezondheidssituatie voor de omwonenden verbeteren en de CO2-uitstoot reduceren.”

Zó staan SP en VVD tegenover elkaar – en Erkens reageerde niet op de taal van Leijten, terwijl het toch niet veel eerder gebeurd is (wás het eerder gebeurd?) dat de ene partij in de Plenaire Zaal van de vaderlandse volksvertegenwoordiging de andere ervan beschuldigde, zich ergens geen reet voor te interesseren.
Laten we dat informeel Nederlands noemen.

Een aantal maanden verder. Leijtens partijgenoot Maarten Hijink was woordvoerder in een debat over zorgverzekeringen. Het is woensdag 6 april 2022. Voorzitter was nu Martin Bosma (PVV) die meeluisterde en die het volgende gehoord moet hebben:
“In de praktijk blijkt dat de vier grote verzekeraars 90% van de zorgmarkt domineren. Mensen die denken over te stappen van de HEMA naar Anderzorg, of van Zilveren Kruis naar FBTO — ik noem maar wat voorbeelden — stappen eigenlijk over binnen hetzelfde concern. Het maakt eigenlijk allemaal geen reet uit wat je precies doet binnen dit hele stelsel.”

Anders dan Van Meenen in september reageerde voorzitter Bosma wél op de taal van degene die sprak namens de SP en hij deed dat soepeltjes en soeverein. Hoe verliep dit deel van het debat volgens de Handelingen na die laatste zin van Hijink “Het maakt eigenlijk allemaal geen reet uit wat je precies doet binnen dit hele stelsel.”

De voorzitter:
Wat maakt het niet uit?

De heer Hijink (SP):
Wat zei ik?

De voorzitter:
U bedoelde te zeggen: het maakt niks uit.

De heer Hijink (SP):
Het maakt bijzonder weinig uit. Zei ik echt een heel slecht woord? Het maakt bijzonder weinig uit of je nu door de hond of door de kat gebeten wordt. Dat is natuurlijk hoe heel veel mensen dit voelen.

Wás Renske Leijten de eerste in de Tweede Kamer die “geen reet” zei?
Neen. Op 22 oktober 2008 ging Dion Graus – over de hond en de kat gesproken – haar voor. Hij vroeg zich af: “Hoe kan het dan dat de CDA-fractie vorige week een motie niet heeft gesteund, waarin ik vraag om Kamerbreed aangenomen moties uit te voeren? Wat de heer Ten Hoopen nu zegt, is leuk voor de bühne, maar ondertussen doet de CDA-fractie hier geen reet aan.”
Dion Graus was in 2008 al kamerlid voor de PVV, net als Martin Bosma, die zich als voorzitter 14 jaar later subtiel tegen dit taalgebruik zou verzetten.

Chronologische gebruikers van het onderwerp van deze aflevering vlnr: Graus, Leijten, Hijink

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Wat de SP-woordvoerder letterlijk zei en hoe de voorzitter erop reageerde

  1. Rob Alberts schreef:

    Duidelijk taalgebruik of verbloemend taalgebruik?

    Mooie blogpost

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.