Een bizar voorbehoud in verslagen van de Aardgasenquête

Het was helder en bijwijlen bevlogen wat Jacques Wallage gisteren (05.09.2022) te berde bracht tijdens zijn verhoor door de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen (PEAG). Zijn colbert deed Wallage er na verloop van tijd bij uit. De gespreksverslagen worden niet onmiddellijk door de Dienst Verslag en Redactie gepubliceerd, in zoverre is het een Commissie- en geen Kamerverslag. Vandaag 6 september is het laatst gepubliceerde verslag dat van 29 augustus. Dat is het ook al heldere gesprek met mevrouw Muntendam-Bos, bij de SODM bekend onder de voornaam Annemarie (zo bleek uit latere verhoren).
Op een goed moment vertelde Wallage van de volgende ergernis. Als mede-voorzitter van de zogeheten Dialoogtafel in Groningen prees hij de deelname van de NAM-directeur aan die bijeenkomsten en diens bijdrage daaraan. Alleen, wanneer de concept-verslagen teruggestuurd werden door de NAM, bleken daar allerlei uitspraken van Bart van de Leemput aan te zijn toegevoegd. De notulen waren even via de afdeling-Legal gegaan en zodanig gecorrigeerd dat de NAM op papier het juridisch wenselijke had gezegd.

Met deze opmerking van Wallage in het achterhoofd blijkt een voorbehoud in de verslagen van enkele verhoren iets opmerkelijks:

Uit ongecorrigeerde verslagen mag niet letterlijk worden geciteerd!
Ik neem aan dat de publicatie van dit stukje van het ongecorrigeerde verslag is toegestaan, want de spreker heeft dan nog geen woord gezegd. Die spreker is Johan de Haan, hoog in de organisatie van de NAM.

Deze tekstuele waarschuwing staat er lang niet bij alle getuigen bij, tot dusver zelfs bij niemand behalve bij ….. oud-minister Jorritsma.

Heeft de oud-minister van EZ ook een afdeling-Legal, in of buiten het Gasgebouw? Gebruikelijkerwijs staat onderaan elke pagina enkel “Aan ongecorrigeerde verslagen kan geen enkel recht worden ontleend.” Dat is voor sommige getuigen juridisch kennelijk onvoldoende waarborg. En mevrouw Jorritsma was nog wel zó voorzichtig geweest (ze wist allerlei dingen niet meer) én zo eerlijk in haar uitingen. Althans, ze zei meer dan eens eerlijk gezegd en de eerlijkheid gebiedt.

Zodra er nieuwe verslagen verschijnen zal dat het eerste zijn waar ik op let, op dat bizarre voorbehoud daar onderaan. Er zijn kennelijk belangen in het geding bij de PEAG.

Aanvulling 07.09.2022: Er is een nieuw stenogram, namelijk dat van het verhoor van dr. Bernard Dost (KNMI). Het enige voorbehoud: Aan ongecorrigeerde verslagen kan geen enkel recht worden ontleend.

Aanvulling 11.09.2022: Ineens staan er 9 verslagen toegevoegd aan de website van de PEAG. Het gaat om de weergave uit tweede verhoorweek plus het gesprek met Jacques Wallage uit verhoorweek 3. Nergens staat daarbij het specifieke verbod om uit de ongecorrigeerde verslagen te citeren, ook niet bij de oud-minister Verhagen.

Aanvulling 14.09.2022: Drie verslagen zijn er toegevoegd, die van de verhoren van Max van den Berg, Jelle van der Knoop en ook al van Dick Benschop. Het bizarre voorbehoud staat daar niet bij.

Aanvulling 16.09.2022: Ook bij diverse nieuwe verslagen ontbreekt het bedoelde voorbehoud. Dat geldt eveneens voor de rapportage van NAM-medewerker Jan van Elk.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.