Een klepper, een beenveeg en een onwaarschijnlijk vreemde toets

Nadat de pronostiek in de studio is afgewerkt (driekwart van de Belgen denkt dat Nederland van de VS zal winnen) en na een wat medelijdende opmerking over die jonkies van Amerika die tegen al die kleppers moeten voetballen (spelers uit de grote competities) schakelt Sporza zaterdag 3 december over naar Stef Wijnants voor het begeleidende commentaar. De wedstrijd is nauwelijks onderweg of keeper Noppert moet op een schot van Pulisic in actie komen met een beenveeg. Na die redding en met de vroege 1-0 voor Oranje is de wedstrijd nog niet gedaan horen we: “ze moeten nog wel wat klippen overwinnen!”

Zorgen dat je niet woekert met je krachten is Wijnants’ advies en dat wordt opgevolgd, want even later kan de commentator voorspellen dat de Amerikanen na 50 minuten nog wat in de tank gaan hebben: ze spelen behoudend, het is slaapverwekkend. Soms – zoals in minuut 43 – is er een schot van Weah, vol in beweging, gecontroleerd de bots (het schot). Maar de conclusie na de 2-0 is in de pauze: de Amerikanen gaan vol aan de bak moeten. In de studio leren we de term forty-five (een voorzet die schuin in de richting van de penaltystip gaat) en het Engels is in het Vlaamse voetbalverslag vaker hoorbaar dan in het Noordelijke Nederlands, via de punch (om zich door te zetten), bijna een own-goal van Zimmerman, cheaten door een Nederlander, het is een do-or-diewedstrijd.

Die onwaarschijnlijk vreemde toets van Wright

En dan die 76ste minuut: Wat een toets tegen de bal van Wright, die onwaarschijnlijk vreemde toets. Maar als Dumfries de stand op 3-1 gebracht heeft “laat Nederland het allemaal lopen gaan”. Goed, Gakpo recupereert wel eens, Noppert gaat de bal nog eens een lel geven, maar Nederland plaatst zich voor de volgende ronde. Tegen wie? Als het Argentinië wordt, dan is dat toch een dikke klepper! Terug naar de studio.

Bij de avondwedstrijd verzorgt Filip Joos het commentaar (hij wordt door de presentator daarvoor in de rust zeer geprezen). Ook bij Joos horen we van het recupereren (heroveren) van het leer. Engels is er bijvoorbeeld via de outswinger die het gevolg is van een hoekschop. Na ruim een half uur is er een opstootje en dan de 1-0 voor de Argentijnen: zo heeft Messi de lont aan het vuur gekregen. Het wordt wat harder, Acuña denkt: poets wederom poets (ik pak je terug) – soms maakt een Australiër kennis met Argentijns staal, maar ook een Australiër kan van het rudimentaire type zijn, ‘hard’. Bij een fysiek duel vlak voor het doel, horen we over de Australische aanvaller tussen de Argentijnse keeper en twee verdedigers: “Die legt hij alle drie tussen zijn boterham.”

Invallers worden door Joos in de wei gegooid. Een titularis ‘beoogd invaller’ heeft de coach gevraagd of hij het nog even mag proberen. Australië scoort tegen en dan verandert dat de wedstrijd: “De kangoeroes hebben een trampoline gevonden en ze springen.”

Wie weet hebben kijkers via Nederland 1 genoten van het voetbal en het commentaar van Jeroen Elshof en Philip Kooke, de Vlaamse toets heeft ook wat.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.