Het beste, Peter de Bie! Een terugkijkend opmaatje t.g.v. van zijn afscheid bij Nieuwsweekend

Dit stukje is in feite een opmaat naar de blogbijdrage van komende maandag. Eigenlijk is het een herhaling van de aankondiging van Mieke van der Weij kortgeleden bij Nieuwsweekend dat Peter de Bie op 17 december a.s. nog eenmaal zal komen, zij het om afscheid te nemen. Hij is lang wegens ziekte afwezig geweest en er volgt straks dus een definitieve punt achter zijn rol bij dit populaire radioprogramma op zaterdagochtend. Veel van mijn kennissen noteren overigens primair Kees Boonman bij Nieuwsweekend direct na 9 uur (maar dat is iets waar ik het nu niet over wil hebben) en dat is de ene relatie met dit blog.
De andere is, dat Peter de Bie en ik vroeger collega’s geweest zijn.
Kijk naar zijn levens- en omroepgeschiedenis zoals onder woorden gebracht op Wikipedia, ik kopieer even het begin:

Fragment Wikipedia NL

Het lijkt daar alsof Peter in 1977 bij de omroep is begonnen, maar dat is niet het geval. Zoals zoveel studenten (en niet alleen in Groningen) begon hij naast en allicht toenemend in plaats van zijn studie voor de regionale omroep te werken. Hetzij bijverdienste, hetzij hobby, of beide. Toen ik omroeper/nieuwslezer werd bij de Regionale Omroep Noord en Oost, RONO, was Peter samen met Rob Zandvoort de belangrijkste leverancier van items voor het Drentse vijfminutenblokje in het dagelijkse RONO Radio Journaal. Hij was daarmee zeker in 1975 bij de radio actief.
Hij was een vrolijke, open collega die makkelijk op mensen af ging met zijn bandrecorder en daarmee mooie dingen leverde.
Hij was ook internationaal niet bang. Toen bij de Gijzeling van Wijster (december 1975) door de WDR (in Duitsland) onder de Radiokollegen in Groningen iemand gevraagd werd voor een actueel interview, durfde Peter het als een van de weinigen aan om voor de microfoon te komen. Wat hij daarmee verdiende, heeft hij met collega’s gedeeld op een avondje uit na afloop van die gijzeling.

Toen ik in verband met de blogtekst van komende maandag op zoek was naar gegevens over een woord, over een affaire zelfs, vond ik toevallig in het derde deel van de grote geschiedenis van de Groninger universiteit door Klaas van Berkel een foto over de affaire-Vermaning. Tjerk Vermaning was in de jaren ‘70 van de vorige eeuw een bekende amateur-archeoloog uit Drenthe, het gebied van Peter de Bie. Er wordt bij die afbeelding (uit de losse hand uit het boek gekopieerd) weinig concrete uitleg gegeven, maar hier kan ik verzekeren dat die kwieke, langharige jongeman in het midden met een Nagra over zijn linkerschouder en microfoon in de rechterhand (de kabel keurig in een voorzichtige knoop om geen gekraak te krijgen bij een los contact) Peter de Bie van het Drents Programma is. Naast hem Tjerk Vermaning met hoed. Staat daar links Cherry Duyns van de VPRO? Voor wie héél goed kijkt: uiterst rechts is een glimp op te vangen van Joris Stam (bril en baard) van dezelfde afdeling-Drenthe als Peter de Bie. Peter ging naar Hilversum en bleef de microfoon trouw, Joris kwam voor een betrekkelijk korte periode in de leiding van Radio Noord terecht. Hij was een rechtenstudent die naast zijn studie en ook na de afronding daarvan bij de regionale radio ging werken.

Peter de Bie zal zich mij niet meer herinneren maar ik wens hem graag het beste.

Maandag verder, om te beginnen bij diezelfde Rijksuniversiteit Groningen – maar dan wegens de politiek en de taal.

Aanvulling 17.12.2022: Een paar screenshots uit het eerste uur van Nieuwsweekend vandaag.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.