Van hier tot Tokio – Facetten (vi)

Credits Natasja Ybema

Van Simon Carmiggelt is bekend dat hij niet alleen Kronkels voor de krant of voor de Hilversumse radio maar ook reclameteksten schreef, zeker in de eerste jaren van zijn bezigheden. Schnabbelde hij in dit opzicht ook bij bij zijn eigen krant? Wie zal het auteurschap achterhalen van deze schoenenadvertentie waarvoor de fabrikant als het ware aan de keukentafel in gesprek gaat met de potentiële klant over “Uw loopbaan op SWIFT: Hoeveel kilometer loopt U per jaar? Dat zal niet zo weinig zijn. Wat dacht U? Misschien wel een weg van hier tot Bagdad. (….)”. Uw loopbaan.

Swift-advertentie: tekst van Carmiggelt?

Deze tekst, in elk geval ook geplaatst op 20.04.1953 in Het Parool, past dus precies in de tijd én in de sfeer van de teksten van Carmiggelt (Super Swift is “een pracht-schoen, die royaal woonruimte biedt aan een flinke mannenvoet”), de schrijver die onderweg was naar de hoofdstad van Japan waar hij enkele maanden later zou arriveren.
Van hier tot Tokio werd daarna toenemend een uiterst gangbare manier in het Nederlands om dingen in het algemeen te onderstrepen, en niet enkel specifiek de lengte van iets, een diamant met vele facetten.

Het Parool bevatte op 27.04.1956 een reclame-tekst die tegenwoordig eerder advertorial genoemd wordt: “Op de eerste etage van een Amsterdams grachtenhuis — waar o.m. het blad International Textiles wordt gemaakt, dat voor textielmannen van de Noordkaap tot Timboektoe en Tokio een bekende klank heeft — in dát huis hebben zich deze week 26 ernstige mannen rond een tafel gezet om te spreken over overhemden en pyjama’s.” Van de Noordkaap tot Timboektoe en Tokio! Kan Carmiggelts pen hier ook aan hebben meegeschreven?

Wordt vervolgd met allereerst een uitstapje naar Tokio’s kleine broertje, Timboektoe.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.