Van hier tot Tokio – Facetten (ix)

De reeks Van hier tot Tokio is onderhand een eind gevorderd. Opeens kwam er het bericht van het overlijden van Van Agt (en diens echtgenote) en er verscheen vervolgens hier een kort stukje over. Daar waren twee redenen voor. Van Agts taalgebruik heeft eerder aandacht gekregen in Dat gezegd hebbend…. (Assen, 2018) én hij heeft dat boek van me in ontvangst genomen op een bijeenkomst georganiseerd door het Katholiek Documentatie Centrum van de Radbouduniversiteit in Nijmegen, toen en nu onder leiding van dr. Hans Krabbendam. Die staat op de foto van dat ingevoegde stukje, zittend naast een lachende Van Agt. We werden op dat moment vermaakt door een speech van Johan van Merriënboer, een van Van Agts biografen. De foto is (dank!) door iemand van het KDC gemaakt.

Ik zou op meer mensen op dit foto kunnen wijzen, maar het gaat in het kader van de lopende reeks in dit blog over de persoon uiterst links, zittend op de tweede rij. Het is mogelijk dat ik me vergis, maar die persoon doet me ontzettend denken aan Riemer Reinsma (1941-2022). Hij zou bij deze gelegenheid een logische gast geweest zijn, maar we hebben elkaar daar in Nijmegen niet gesproken. Hij publiceerde in 2006 een boek dat naar die uitdrukking en het onderwerp van deze reeks Van hier tot Tokio genoemd is. Hij behandelde daarin de oorsprong van een rijke collectie geografische namen.

Tokio – schrijft Reinsma op p. 25 – heeft sinds 1868 een naam die neerkomt op ‘hoofdstad van het oosten’. Kioto was eerder de Japanse hoofdstad, westelijk gelegen.

De etappe-reeks Van hier tot Tokio wordt na deze onderbreking (twee tussensprints om in wielertermen te blijven) vervolgd.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.