Ontstemd

Even vakantie en precies in die periode vallen de Europese verkiezingen. Nou en? Gesteld dat je net in het buitenland bent, wat doe je dan als je een stem wilt uitbrengen?

De websites van de overheid zullen afgestemd zijn op eenvoudige leken op stemgebied tot wie ik mij reken. En toch, ik begreep dat als ik mijn stem niet verloren wilde laten gaan, dan kon ik iemand vragen om bij volmacht voor me te stemmen. Hoe, dat was me na studie niet helemaal helder en dus zocht ik contact met mijn gemeente.

De gemeente-ambtenaar wilde mij aan het werk zetten en wees op websites maar was later ook bereid, het me uit te leggen. Nu ja, voorzover de kennis reikte want er moest ook nog even een collega aan te pas komen.

Ik kreeg een envelop toegestuurd met in te vullen formulieren, door mij en door de volmachtstemmer. ID niet nodig bij de gekozen aanpak.

Vervolgens ging alles na invulling door beide partijen weerom in de keurig geadresseerde en voorgefrankeerde antwoord-envelop. Opluchting!

Nu ja, na een aantal dagen kwam het gemeentelijke verzoek om toch alsnog een identificatie te sturen. Dat deed ik digitaal via een foto in een reply en m’n gevoel van opluchting was groter nog dan eerst.

Tegen de tijd van de verkiezingen op 6 juni zocht ik contact met de volmachtstemmer – neen die had en heeft van mijn gemeente niets vernomen. Ook niet op de laatst mogelijke dag van die zesde juni is de volmacht daar gearriveerd. Had ik daar vanuit het buitenland nog actie op kunnen ondernemen?

Mijn stem is verloren gegaan, ik word geacht niet te hebben gestemd maar heb intussen heel wat meer moeite gedaan dan de gemiddelde wel opdagende stemmer, neem ik aan.

Ik vraag me af: zou het mogelijk zijn, een veilig systeem te bedenken waarbij ik in zo’n geval een aantal dagen of weken vóór de Verkiezingsdag mijn stem schriftelijk kan inzenden? Of anders iets via de computer in combinatie met Digid?

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Ontstemd

  1. Irina schreef:

    Was het maar waar. Wij waren ook in het buitenland (Belgie) en hebben een vriend gevraagd voor ons te stemmen, gewoon met kopietjes van ons ID en de in mijn bijzijn door hem getekende achterkant van de stempas. Jammer dat er nog geen pan-Europese stempas is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.