In een portiek

IN HET NIEUWS is een moord in een portiek in Utrecht. In het geval van een grote stad (ter geruststelling, ter precisering?) geven media graag de naam van de wijk erbij, dus er is een moord in de Utrechtse wijk Overvecht. Zie wat Teletekst schrijft (12.10.2017):

In het portiek van een flat in de

Utrechtse wijk Overvecht is vannacht

iemand doodgeschoten. Het is nog niet

bekend wie het slachtoffer is. Verderop

in Overvecht werd omstreeks dezelfde

tijd een brandende auto ontdekt.De

politie onderzoekt of de twee zaken met

elkaar te maken hebben.

TELETEKST 12.01.2017

Het lidwoord van het zelfstandig naamwoord portiek kan zowel het als de zijn, zegt Van Dale. De vraag is, of we daar iets meer van kunnen zeggen. Ik koos via LexisNexis een aantal regionale kranten en vergeleek het aantal voorkomens van de portiek met het portiek. Dit is de reis door Nederland:

  • Leeuwarder Courant 131/86 de/het
  • Provinciale Zeeuwse Courant 17/65 de/het
  • Dagblad De Limburger 28/45 de/het
  • Stentor/Gelders Dagblad 22/37 de/het
  • AD/Rotterdams Dagblad 98/173 de/het
  • Noordhollands Dagblad 65/90 de/het

Het is dus simpel: in Nederland heerst een duidelijke voorkeur voor het portiek (zoals Teletekst koos) maar de Leeuwarder Courant prefereert juist de portiekDe portiek kan níet een frisisme genoemd worden, gegeven de grote aantallen die we elders vinden, ook al is de portiek daar dan duidelijk in de minderheid.

Ik veronderstelde dat het Dagblad van het Noorden zich zou bevinden op het niveau van de Leeuwarder Courant, maar dat bleek een onjuiste verwachting want het DvhN is de enige krant die evenwicht vertoont in het lidwoordgebruik van portiek: 241/239 de/het.

Dergelijke regionale informatie lijkt me een welkome aanvulling op Van Dale: hetzij ter geruststelling voor iemand die schrikt bij zo’n Teletekst-bericht, hetzij ter precisering.

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in In het nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.