Fakkel en frame

IN HET NIEUWS is de demonstratie tegen de gaswinning en de gevolgen daarvan in de provincie Groningen. Het eerste probleem is de oplossing van de kwestie dat je een toegangsbewijs hebt voor een avond van het Studium Generale dat deels overlap heeft met die demonstratie. Het werd een praktische keus: het begin van de fakkeloptocht in de Groninger binnenstad meelopen en vandaar naar de lezing in het Academiegebouw over framing in de politiek. Een poosje bibberend wachten op de Vismarkt en toen kwam de boodschap vanaf het podium, dat het begin van de tocht een kwartiertje later dan gepland zou vallen. Toen werd het kiezen tussen fakkel en frame.

Fakkeloptocht 07.02.2017

De lange stoet ging op die 7e februari ook via de Broerstraat en dus langs de RUG-locatie waar op dat moment prof. Hans de Bruijn (Delft) voor een vrijwel volle Offerhauszaal op een vermakelijke en praktische manier uitleg gaf over framing in de politiek. Het was een lichtvoetige en heel concrete lezing in dat Studium Generale, theoretische opmerkingen ondersteund met korte, overtuigende filmpjes uit het nabije verleden in binnen- en buitenland.

Studium Generale Framing

De aanwezigen die vervolgens thuis naar Jinek keken, konden direct het geleerde toepassen in de praktijk aan de hand van wat gast Mark Rutte daar te berde bracht. Hij stelde zich emotioneel-betrokken op bij de Groningers. Woest, dat kon hij zich goed voorstellen. Veel schade was er, zei Jinek zonder de 100.000 huizen te noemen. Dat frame draaide de minister-president vloeiend om: er ging echt héel veel geld naar Groningen. We hadden er als Nederland tientallen jaren van geprofi-, maar Groningen was er zélf ook trots op geweest, de Energieprovincie! En we hebben er nu een meneer zitten met een clubje – we gaan het netjes afhandelen, de productie hebben we al gehalveerd. Dat laatste klopt dankzij het opendraaien van de kraan na die eerste grote klap bij Huizinge. Downplaying en Mark the Manager.

Wie Rutte bij Eva Jinek hoorde, moet zich in gemoede hebben afgevraagd waarom er 4000 mensen op een kille winderige winteravond hebben lopen demonstreren in Groningen. En ook voor de toekomst kunnen de Groningers gerust zijn. Als er meer schade blijkt te zijn (we moeten wel even vaststellen waar dat van komt), dan…. bekijken we dat in Den Haag!

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in In het nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.