Knelgevallen

Ook iemand die weinig met nitraat of mest heeft, kan (zoals gisterochtend) met belangstelling kijken naar een debat over het Fosfaatreductieplan in de Tweede Kamer. De lijnen lopen op het eerste gehoor vrij duidelijk. Er zijn woordvoerders die vanaf de boerenkant spreken (Geurts CDA, Dijkgraaf SGP, Dik-Faber CU, Lodders VVD), bijdragen die meer en soms heel duidelijk van de andere kant getuigen (Ouwehand PvdD, Grashoff GroenLinks, De Groot D66, Kuiken PvdA die nauwelijks mee deed want nieuwe rol, Futselaar SP) en PVV’er Graus met een eigen middenpositie. Nogmaals, het is op het eerste gehoor en misschien speelde in deze waarneming het juist mislukken van de eerste formatiepoging wel een rol. Gesteld dat de ChristenUnie in plaats van GroenLinks aan gaat schuiven bij Edith Schippers, dan leek deze donderdagochtend de voorspelling gewettigd dat in die volgende ronde VVD, CDA en CU als drie-eenheid zitten tegenover D66, waarmee er een scheur in “het motorblok” zichtbaar zou zijn.

Attje Kuiken had het over individuele knelpunten, Carla Dik sprak telkens en vele malen van knelgevallen, een woord dat onder de radar van Van Dale is gebleven. Als ook Helma Lodders dat laatste begrip had gebruikt, zouden we via die ene term de tweedeling in de Tweede Kamer hebben kunnen beschrijven en dan zou de PVV ook bij de boerenpartij horen. Immers, Dion Graus kijkt graag op zijn eigen parlementaire bijdragen weerom en hij had voorheen al eens samen met “professor Dijkgraaf van de mannenbroeders” in een motie gepleit voor diezelfde knelgevallen.1) Trouwens, in eerdere debatten kwam knelgevallen inderdaad in Lodders’ vocabulaire voor.

Waarom is het niet verwonderlijk dat Jaco Geurts rept van knelgevallen of van een knelgevallenregeling? Volgens Parlement&Politiek was hij “eigenaar van een varkenshouderij in Voorthuizen”. Vanuit die sector kwam het woord in 1998 op en als ik het goed zie, is het in de Kamer sindsdien uitsluitend gebruikt in de sfeer van meststoffen en andere problemen in de hiermee verbonden sector. Wien van den Brink, Annie Schreijer, Janneke Snijder, Ger Koopmans zijn namen die in de Handelingen geregeld langskomen voor wie op zoek is naar knelgevallen. Zij, eigenaar van een agrarische onderneming, vertegenwoordigden LPF, CDA of VVD in het parlement.

BIO-INDUSTRIE (Wikipedia)

1) Door het zo te zeggen onderstreept Graus de afwezigheid van academische titels in het hoorbare verkeer tussen Kamerleden onderling en ook tegenover het kabinet. Dijkgraaf maakte er kennelijk geen bezwaar tegen zo genoemd te worden, evenmin tegen de aanduiding van de SGP als masculiene partij. (Dit alles volgens het Voorlopige verslag van 18.05.2017.)

Aanvulling 19.05.2017. Na plaatsing van deze tekst kreeg ik het geruchtmakende interview onder ogen van Jan Hoedeman met Herman Wijffels (AD en regionale dagbladen d.d. 11.05.2017, ik citeer uit het Dagblad van het Noorden). Deze haalt hierin niet alleen uit naar CDA-fractievoorzitter Buma (“Buma heeft geen zicht op en geen idee over wat er allemaal moet gebeuren” op het terrein van milieu en klimaat). Wijffels noemt expliciet ook diens fractiegenoot Geurts die “niets heeft met groene politiek”.

 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in PARLEVINKEN, Rijp voor opname (Van Dale). Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.