Kohl, Vermächtnis en Elco Brinkman

Eind december was het en nog maar een paar dagen voordat volgens de kalender de winter zou moeten beginnen in 2015, toen een groot interview in NRC Handelsblad verscheen met Elco Brinkman (CDA).

De foto van Bastiaan Heus liet de fractievoorzitter in de senaat zien, buiten in een bos gezeten op een klassieke stoel te midden van neergedwarrelde, vergeelde bladeren. Inderdaad: de zéer late herfst die kennelijk een zachte geweest was.

Fragment foto Bastiaan Heus (screenshot)

Veel bijzonderder was het boek dat Brinkman opengeslagen voor zich had en ons bijna opzichtig liet zien. Daar werd niet over gerept in het interview, terwijl het zo intrigerend was. Met het overlijden van dr. Helmut Kohl is het zinvol, daar op te wijzen: Vermächtnis: Die Kohl-Protokolle, van Heribert Schwan en Tilman Jens. Schwan was de ghostwriter van Kohls biografie in zoveel delen, maar het kwam na een aantal succesvolle publicaties tot een breuk. Schwan putte daarop voor Vermächtnis (‘testament’) uit de talloze uren dat hij de vroegere bondskanselier had geïnterviewd en publiceerde ook dingen die voor Kohl (of zijn tweede echtgenote) pijnlijk waren. Het was direct een klapper na de verschijning in 2014. Er volgde een juridisch gevecht dat nog niet beëindigd is maar Kohl won diverse malen.

Nog steeds is inderdaad nieuwsgierigmakend, waarom de ervaren politicus Elco Brinkman juist dat boek over/van zijn Duitse partijgenoot toonde.

Althans voor wie het zag.

 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in In het nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.