De echte Nederlanders

IN HET NIEUWS is Aukje de Vries: zij mocht gisterochtend bij WNL de keus voor het intrekking van de dividendbelasting voor de grote internationals verdedigen. De WNL-presentatrice had het in het vorige half-uur al enkele malen al over de gewone Nederlanders gehad en die term gebruikte ze ook in de aankondiging van verslaggeefster Elodie Verweij die op het Binnenhof Aukje de Vries naast zich had staan.

Aukje de Vries (VVD) bij WNL

 

 

 

 

 

Hoe is die maatregel door politici uit te legen, als de economen blijkens onderzoek van De Telegraaf dat niet kunnen? “Het gaat om banen”, zei mevrouw De Vries, “banen voor echte Nederlanders en dat is waar je in de politiek vooral naar moet kijken.” De gewone Nederlanders waren bij de financiële woordvoerster van de VVD echte Nederlanders geworden.

Die echte Nederlanders bestaan in de Tweede Kamer nog niet zo lang. In 2007 gebruikte staatssecretaris Van Bijsterveldt de aanduiding als allereerste, toen ze de aanneming van een PVV-motie ontraadde. Anders dan daaruit bleek, verdedigde zij tweede en derde generatie immigranten, want “zij zijn namelijk echte Nederlanders” aldus mevrouw Van Bijsterveldt. Echte Nederlanders was met name taal van de PVV, kijk alleen naar de reactie van andere partijen als zij de twee woorden in combinatie gebruiken.

In 2009 verdedigde het GL-Kamerlid Dibi bepaalde landgenoten tegenover opnieuw de PVV: “omdat die (bepaalde SR) mensen nooit als echte Nederlanders wil zien.” Mevrouw Azough van GroenLinks verdedigde twee jaar later de mogelijkheid om “echte Nederlander” te zijn ondanks meervoudige nationaliteit, eveneens een punt van de PVV.

In 2016 nam de aanduiding een echte vlucht in de Kamer – telkens betrof het in feite een keurmerk voor een deel van degenen met een Nederlands paspoort. Eric Smaling (SP) maakte er bij een debat over de aardbevingen in Groningen een karikatuur van, ook hij in de richting van de PVV: “De meeste Groningers zijn trouwens ooit uit Duitsland deze kant opgekomen, dus misschien kun je die met enige fantasie ook wel vluchtelingen noemen” en daarmee níet behorend bij de groep van echte Nederlanders.

Echte Nederlanders worden ook buiten de Tweede Kamer al minstens vanaf de vroege jaren ’90 van de vorige eeuw expliciet of impliciet gesteld tegenover mensen van elders (ook als zij hier al langer wonen), mensen met meer dan één paspoort en dergelijke. Dat kan bijvoorbeeld ook in de sportverslaggeving geregeld gelezen worden als het gaat over bijvoorbeeld Nederlandse toppers die ook een ander paspoort hebben, of Afrikaanse atleten die daarna/daarnaast Nederlander zijn geworden. In deze gevallen wordt telkens met aanhalingstekens gewerkt, die het zogenaamd-echte-karakter benadrukken.

Dat mevrouw De Vries het creëren van banen-voor-echte-Nederlanders als centraal regeringsbeleid bestempelt, is een nieuw gebruik van de aanduiding echte Nederlanders. Wat in deze combinatie gewoon heette is bij de VVD echt geworden en dat is een nieuwere vorm van Nederlands.

 

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in In het nieuws, PARLEVINKEN. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.