Staat hier volgende week kan je oren

Na de wekelijkse persconferentie van de minister-president duurt het niet lang, of Youtube heeft het geheel online gezet. Ook Politiek24 zendt het na die eerste rechtstreekse keer nog een aantal malen in het aansluitende weekend uit, al weet je nooit wanneer precies. Bij al die herhalingen op NPO of Youtube wordt er voor de geïnteresseerde een automatische ondertiteling aan toegevoegd. Dat is gewoon een kwestie van Teletekst 888 aanklikken of het hokje CC op Youtube.

UITZOEKEN EN FIJN VERTELLEN

Prachtige service.

Rampzalige service die net zo goed achterwege kan blijven. Laten we even kijken naar de bijeenkomst in Nieuwspoort van afgelopen vrijdag, 16 maart 2018. Premier Rutte zegt: “ik kom nu uitzoeken en fijn vertellen” – volgens die ondertiteling, maar in werkelijkheid is het “Ik kan u uit persoonlijke ervaring vertellen”. De campagnes zijn begonnen, zei Rutte, voor de gemeenteraadsverkiezingen maar ook voor het referendum over de WIV. De WIV, anderen zeggen de Sleepwet: “hij helpt om ons land krijgt te houden”. Aldus de ondertiteling. Wie niet kijkt maar luistert, die weet dat de premier “veilig” zei.

Hij sprak over communicatie op de internetkabels “en het gratis ook een nu en bevoegdheden” – jawel, “gratis ook een nu en bevoegdheden”! Hier zien we aantoonbaar een bijzonderheid van Mark Rutte: nuwe zeggen maar nieuwe bedoelen, want in werkelijkheid zei hij “vraagt dus ook om nieuwe bevoegdheden”. “Mensen lieve wil” staat in beeld, maar luister: “mensen van goede wil”.

Rutte spreekt soms snel en de ondertiteling verstaat dan bijvoorbeeld “nu is het soorten minister” terwijl gezegd is “Nu is het zo dat de minister”. Of “als goed wil een deur” in plaats van “als goedwillend burger” – het is te veel om op te noemen en het roept de vraag op: waarom staat die baarlijke nonsens in beeld en waarom blijft die daar staan? Is er niet iemand bij de grote firma’s die de ondertitels voor Teletekst of Youtube verzorgen, éventjes in staat om wat te corrigeren? Na vicchio gezond = nou, vind ik heel gezond!

Het is bijna weekend. Wie wil, die puzzelt wat op de volgende opdrachten. In de volgende drie stukjes tekst gaat het achtereenvolgens om a) de namen van drie ministers uit Rutte-III die bij elkaar gezet zijn, b) een plaats in Engeland en c) een Europees volk. Komende maandag volgt de oplossing.

a) En is de grappenhuis uw goede jongen kan je oren

b) sales perry

c) bewuste

De tweede is waarschijnlijk de makkelijkste, het werd zichtbaar verkeerd uitgesproken door de Dutch Prime Minister.

Nog een bonus-opgave? Ook een minister in ondertitelvorm: “er wordt ie kaolien en”.

Goed weekend!

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in PARLEVINKEN. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.