Mooi!

IN HET NIEUWS klinkt vandaag het Gasdebat van gisteren in de Tweede Kamer nog even na. Dat opende voorzitter Arib op een bijzondere manier. Er waren – niet voor het eerst – veel mensen uit Groningen voor naar Den Haag gekomen. Nadat zij de minister van Economische Zaken en Klimaat van harte welkom had geheten, sprak mevrouw Arib de mensen op de tribune toe. Volgens het ongecorrigeerde verslag zei de voorzitster: “Ik heet in het bijzonder de mensen uit Groningen op de publieke tribune van harte welkom. Ik doe nu alvast een beroep op u om op geen enkele manier tijdens het debat uw blijk van afkeuring of goedkeuring kenbaar te maken, hoe lastig dat soms ook is. Maar van harte welkom.”

Dat is vrijwel – maar niet helemaal waar. De Kamervoorzitster begroette de Groningers in het Gronings. Ze richtte zich zó tot hen: “Ik heet in het bijzonder de mensen uit Groningen op de publieke tribune zeg ik “moi”.”

Goed, dat staat niet zo soepel in de Handelingen en ik stel daarom voor, dat te corrigeren tot: “Ik heet in het bijzonder de mensen uit Groningen op de publieke tribune welkom en tegen hen zeg ik “moi”.”

De kans is niet groot dat Khadija Arib uit zichzelf kennis droeg van die Groningse groet, het zou zomaar kunnen zijn dat Henk Nijboer of William Moorlag haar daarbij hebben geholpen. Misschien zouden deze fractiegenoten van mevrouw Arib haar kunnen suggereren om dat bijzondere moment ook voor later in de Handelingen vast te leggen. Iedereen heeft het kunnen horen, RTV Noord gebruikte het direct in een kop in de berichtgeving.

 

Aanvulling 11.06.2018: Reactie uit de Tweede Kamer op basis van de tweet:

Dank!

Aanvulling 14.06.2018: De aangekondigde correctie is inmiddels verschenen:

 

 

 

 

 

 

Dr. Jan Stroop (UvA) reageerde op dezelfde datum per tweet door te wijzen op de aangehaalde gestileerde groet-kaart:

 

Ik verklap dat het gaat om de Dag-kaart in de bijdrage van Jan Stroop op blz. 136, Dialectatlas van het Nederlands (Amsterdam 2011).

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Gronings, In het nieuws, PARLEVINKEN. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.