Lijstjes aan het eind van het jaar

Vlak voor de sluiting van het Parlementaire jaar spreekt de voorzitter (m/v) een slotwoord uit. Dat was dit jaar erg kort, want de Kamerleden wachtte nog een toneelstukje in de oude vergaderzaal. Wat zou mevrouw Arib kwantificerend hebben kunnen zeggen, afgaande op de ongecorrigeerde Handelingen die in dit kalenderjaar verschenen zijn? Een aantal toppen van lijstjes: welk Kamerlid staat (sprekend of genoemd) het vaakst met naam in de Handelingen van het jaar 2018 vermeld? Welke fractie? Welke bewindspersoon? En welke geografische aanduiding scoort het meest?

Bij de Kamerleden moeten we niet denken aan de fractievoorzitters. Zij houden zich wat op de achtergrond, zoals ook de minister-president niet de meest genoemde persoon uit het kabinet is. Renske Leijten (SP) is nummer 1, op de voet gevolgd door Henk Nijboer (PvdA). Ik tel hen achtereenvolgens 2530 en 2529 keer. Met Thierry Baudet (FvD) en Martin van Rooijen (50PLUS) dalen we via de plaatsen 3 (2403) en 4 (2303) al wat in de frequentie en dat gaat verder via Lammert van Raan (PvdD), Sandra Beckerman (SP), Farid Azarkan (DENK), Suzanne Kröger (GroenLinks), Pieter Omtzigt (CDA). Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is nummer 10 en ze onderstreept daarmee de hoge positie van haar fractiegenote Kröger die nog maar kort in de Kamer zit.

De SP is de meest genoemde of sprekende partij in 2018, afgaande op diezelfde Handelingen: 11221 x GroenLinks (10448) is tweede, direct gevolgd door de grootste fractie, VVD: 10431 x De plaatsen 4 en 5 zijn voor CDA en PVV. De PvdA volgt op bescheiden afstand maar er is daarna met 50PLUS op plaats 6 al een groot gat, respectievelijk 7127 x en 4935 x.

Welke bewindsman (m/v) is dé nummer 1 volgens dezelfde aanpak gekozen in diezelfde Handelingen? Eric Wiebes.

Ten slotte de geografische aanduidingen: naar welke landen, regio’s of plaatsen werd in 2018 het meest verwezen in de plenaire vergaderingen van de Tweede Kamer? Op grote afstand nummer 1 is Nederland (de naam Nederland en afleidingen daarbij gevoegd). Nummer 2 is voor het geheel dat bestaat uit Europa, Europees, Europese. Nummer 3 komt nog vóor Schiphol (nummer 4) en Amsterdam (nummer 5): Groningen. Zet de centrale verwarming wat lager en vraag u af, hoe zou dat toch komen.

Lange en erg lange woorden bevatten die Handelingen ook. Kom naar Nijmegen op 23 januari a.s., daar zal ik ze in mijn bijdrage noemen.

Dat gezegd hebbend … de beste wensen!

Over Siemon

Siemon Reker (1950, Uithuizen) was hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen tot aan zijn emeritaat in 2016. Eerder was hij onder meer streektaalfunctionaris van de Provincie Groningen en actief in de journalistiek (Nieuwsblad van het Noorden, Radio Noord). Publicaties staan onder het kopje C.V.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Lijstjes aan het eind van het jaar

  1. Klaas schreef:

    Heel interessant is natuurlijk ook welk kamerlid het minst genoemd is in de handelingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.